fbpx
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 13:47

Άκυρη η ενεργειακή σήμανση των συσκευών: Είναι ξεπερασμένη

Σίγουρα πολλές φορές βγαίνοντας στην αγορά για πλυντήριο, ψυγείο ή τηλεόραση, ο πωλητής σας έδειξε την γνωστή ενεργειακή ετικέτα λέγοντας πόσα Α++ και πόσα άλλα γράμματα έχει η συσκευή. Επίσης σας είπε ότι με την αγορά της θα εξοικονομήσετε χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος και σ΄ ένα χρόνο ή πέντε χρόνια θα την έχετε απόσβεση.

Κολοσσιαίο λάθος.

Καμιά αλυσίδα ή κατάστημα δεν μετράει την κατανάλωση των συσκευών που πουλάει, απλά βασίζονται στην ενεργειακή ετικέτα και… λένε το παραμύθι στον θύμα-καταναλωτή.

Τα γράφουμε χρόνια στον ήχο. Τον να μετρήσεις την κατανάλωση ρεύματος μιας συσκευής θέλει κάποιες προδιαγραφές,

Για παράδειγμα το ψυγείο να είναι γεμάτο, μερικές φορές ακόμη και με την πόρτα ανοιχτή ή το πλυντήριο να μην είναι στο eco mode. Tο ίδιο και με τις τηλεοράσεις, το κλιπ που θα πρέπει να παίζουν όταν τις μετράμε πρέπει να είναι UHD με HDR.

Τότε τραβάνε πολύ ρεύμα οι συσκευές μας. Η Smart Testing of Energy Products (STEP) τα αποκάλυψε όλα. Μόλις δημοσίευσε μια έρευνα όπου λέει ότι οι ενεργειακές μετρήσεις είναι όλες εσφαλμένες και οι τρόποι μέτρησης ξεπερασμένοι.

Τα βάζει ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα στάνταρτ που χρησιμοποιεί για τις μετρήσεις. Για παράδειγμα στις τηλεοράσεις οι μετρήσεις κατανάλωσης γίνονται με ένα δεκάλεπτο βιντεοκλίπ δοκιμών που δημιουργήθηκε το 2007, όταν οι τηλεοράσεις δεν ήταν καν UHD 4K. H Step δημιούργησε το δικό της βίντεoκλιπ και πήρε τις τηλεοράσεις με τις ενεργειακές ετικέτες και τις μέτρησε πάλι. Το αποτέλεσμα ήταν η κατανάλωση των συσκευών αυτών να βρεθεί κάπου 47% πιο πάνω από αυτή της ετικέτας.

Από τα επτά μοντέλα τηλεοράσεων που μέτρησε τα τέσσερα είχαν από 32% έως 130% περισσότερη κατανάλωση. Φυσικό είναι όταν μια UHD τηλεόραση παίζει HDR βίντεο τότε όλα γίνονται πιο απαιτητικά και η κατανάλωση αυξάνει κατακόρυφα. Το ίδιο αποκάλυψε ότι ενεργοποίηση το eco mode των τηλεοράσεων, σε αυτή την περίπτωση οι τηλεοράσεις απλά βγήκαν εκτός των ορίων τους.


Που να δείτε τις έγινε με τα πλυντήρια και τα ψυγεία….
Διαβάστε εδώ 

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...