fbpx
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 10:57

Έρχονται τα πρώτα CD με MQA

Κυκλοφόρησε σήμερα από την Ιαπωνική δισκογραφική εταιρεία Ottava, το πρώτο CD στο οποίο τα αρχεία έχουν αποθηκευτεί με κωδικοποίηση MQA. 

Για το δίσκο οι μηχανικοί ήχου της εταιρείας συνεργάστηκαν με τον Bob Stuart της Meridian, ανακαλύπτοντας στην πορεία ότι υπάρχει η δυνατότητα σε ένα δίσκο CD να κωδικοποιηθούν τα αρχεία με MQA. Έτσι σε ένα συμβατικό CD Player ο δίσκος θα αναπαραχθεί συμβατικά, δηλαδή με ανάλυση 16bit/44,1kHz. 

Συνδέοντας όμως στην ψηφιακή έξοδο του CD, ένα DAC με δυνατότητα αποκωδικοποίησης MQ,A η ανάλυση θα ανέβει στα 24bit/176,4kHz δηλαδή τα αρχεία CD θα γίνουν αρχεία υψηλής ανάλυσης. Ουσιαστικά η δυνατότητα της κωδικοποίηση MQA σε ένα δίσκο CD είναι ακόμα μεγαλύτερη και μπορεί να μας δώσει μετά την αποκωδικοποίηση ήχο ανάλυσης 24bit/352,8kHz, δηλαδή DXD.

Από ότι δήλωσε η δισκογραφική εταιρεία, ο δίσκος θα διατεθεί και για donwload, αλλά θα υπάρξουν και άλλες κυκλοφορίες CD με κωδικοποίηση MQA. Ο Bob Stuart ανέφερε επίσης ότι και άλλες δισκογραφικές ενδιαφέρονται να κυκλοφορήσουν στην αγορά CD με κωδικοποίηση MQA, κάτι που σίγουρα θα δώσει νέα πνοή στα ασημένια δισκάκια αλλά θα πιέσει και τους κατασκευαστές να ενσωματώνουν αποκωδικοποιητές MQA στα μηχανήματα τους. 

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτή για την αναπαραγωγή μουσικής υψηλής πιστότητας αλλά και για το φορμά του CD που ακόμα καλά κρατεί στην αγορά. Αναμένουμε τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον. 

 

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...