fbpx
Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 16:16

Πρώτος ο ήχος το 2016: Ξεπέρασε κάθε άλλο τομέα των ηλεκτρονικών

Αν μια κατηγορία ξεπέρασε κάθε άλλη στο χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών το 2016, αυτή δεν ήταν άλλη από τον ήχο και πιο συγκριμένα ο τομέας «οικιακός ήχος». Μια κατηγορία που έφτασε στο τέλος του 2016 να έχει κυκλοφορήσει 102 εκατομμύρια συσκευές αγγίζοντας σε αξία τα 11 δισ. δολάρια.

Αυτό αναφέρει η έρευνα της Futuresouce Consulting που καταγράφει όλες τις αγορές των ηλεκτρονικών και όχι μόνο. Μάλιστα οι ειδικοί μελετητές, που ασχολούνται με τα στατιστικά της αγοράς, αναφέρουν ότι οι αριθμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι προς το τέλος της χρονιάς. Τα τελευταία χρόνια ότι η αγορά των ηχητικών οικιακών συσκευών μεγαλώνει συνεχώς.


Οι συσκευές που οδηγούν την αγορά είναι ο δικτυακός ήχος, οι ηχομπάρες και τα Bleutooth ηχεία, άλλα και τα έξυπνα ηχεία όπως είναι το Echo και το Alexa της Amazon.


Επίσης οι υπηρεσίες διανομής μουσικής όπως το Spotify και το Tidal, έχουν αυξήσει τους ακροατές ανά τον κόσμο κατευθύνοντας τους να αγοράζουν δικτυακές συσκευές ήχου, χρησιμοποιώντας κυρίως ως πηγές το smartphone τους. Μάλιστα τα νεώτερα μοντέλα έχουν δυνατότητα αναγνώρισης φωνής ώστε οι ακροατές να επιλέγουν αυτό που θέλουν να ακούσουν απλά λέγοντας τον τίτλο του τραγουδιού ή άλλα στοιχεία.

Ο ήχος στα επόμενα χρόνια θα είναι το κέντρο αυτού που ονομάζουμε smart home. Ένας ακόμη παράγοντας θα είναι και ο VR ήχος.


Αυτός είναι άλλωστε ο κύριος λόγος, η μεγάλη αγορά του ήχου δηλαδή, που οδήγησε τη Samsung να αγοράσει τη Harman. Αλλά και τη Google να φτιάξει ηχεία αλλά και την Amazon να φέρει το Echo και Echo Dot. Επίσης οι εικονικές φωνητικές υπηρεσίες Siri της Αpple και Cortana της Microsoft θα είναι οι αιτίες που το 2017 ο ήχος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η κίνηση της Samsung με τη Harman, θα οδηγήσει τους άλλους μεγάλους κατασκευαστές όπως η Apple και η LG να ασχοληθούν περισσότερο με τον ήχο, εάν θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί να έχουν μερίδια στη μεγάλη αυτή αγορά του ήχου.


Σημειώνουμε ότι η κυριαρχία του ήχου στην μελέτη αφορά μόνο το home audio, αν προσθέσουμε σε αυτή και τον φορητό ήχο με τα ακουστικά και φορητά music players, οι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Ενώ αυξάνουν ακόμη εάν προσθέσουμε και το μπουμ του βινυλίου.
Στα ασύρματα ηχεία, το 80% της αγοράς, είναι τα Bluetooth ηχεία, ενώ οι ηχομπάρες αυξήθηκαν το 2016 κατά 15% ή στις 16 εκατομμύρια μονάδες.


Το 2017 θα είναι πάλι η χρονιά του ήχου, αφού οι τελευταίες ειδήσεις από τη βιομηχανία και η προετοιμασία των κατασκευαστών το δείχνουν αυτό ξεκάθαρα.


Ο κόσμος αγαπάει τη μουσική, αγαπάει τον ήχο και θέλει περισσότερο να ασχολείται με αυτόν.


Κάθε εποχή που ο ήχος είναι μπροστάρης στη βιομηχανία των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, αυτό σημαίνει υγεία και ώριμη διάθεση στην αγορά. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με το θαυμαστό χώρο του ήχου.

 

bbc.jpg

To εξώφυλλο του περιοδικού του BBC για το μέλλον του ήχου. 

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...