fbpx
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 170
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 08:52

HDR format war: Dolby Vision vs Philips-Technicolor

Τίποτε δεν είναι τυχαίο στο χώρο της νέας UHD τηλεόραση. Το 2016 θα υποδεχθούμε τις νέες τηλεοράσεις UHD με δυνατότητα HDR που σημαίνει High Dynamic Range.

Μπορεί τα πολλά pixel των τηλεοράσεων UHD 4K να εντυπωσιάζουν, δεν είναι όμως ικανά να οδηγήσουν ένα καταναλωτή προς την απόκτηση νέας τηλεόρασης.

Η βιομηχανία το έψαξε λοιπόν και είδε ότι οι νέες τηλεοράσεις θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρώμα και HDR, δηλαδή να μπορούν να δείχνουν τα φωτεινά μέρη τις εικόνας πιο φωτεινά και τα σκοτεινά πιο σκοτεινά. Η πληροφορία του πόσο πολύ θα γίνεται αυτό θα υπάρχει στην ταινία ή στο περιεχόμενο.

Έτσι δημιουργήθηκαν οι προδιαγραφές κάτω από την ταμπέλα Ultra HD Premium που περιγράφει τηλεοράσεις, player, ταινίες και παραγωγή. Τα 35 μέλη του UHD Alliance που «έγραψαν» τις προδιαγραφές για το HD Premium και προτείνουν μαζί με τη μεγάλη ανάλυση των νέων UHD 4K τηλεοράσεων επίπεδα φωτεινότητας, επίπεδα μαύρου, γκάμα χρωμάτων και φυσικά HDR. To hxos eikona ήταν παρόν στην παρουσίαση του UHD Alliance στο Λας Βέγκας και έχει τις πληροφορίες από πρώτο χέρι.

Πέρα όμως από τις οδηγίες της επιτροπής UHD Alliance υπάρχουν και τα συμφέροντα των εταιριών, ειδικά στο HDR όπου θα αντιπαρατεθούν διάφορα φορμά. Αρχικά είχαμε το HDR 10 που αναπτύχθηκε από την ένωση SMPTE ως βασικό σύστημα, όμως αυτό δεν είναι ικανό για wow στην εικόνα.

Σήμερα στο τραπέζι, για λόγους είσπραξης δικαιωμάτων, έχουν πέσει τέσσερις εταιρίες οι Dolby, Technicolor, Philips και BBC. Στην ουσία είναι δύο οι Dolby και οι ευρωπαϊκές Philips-Technicolor που συμμάχησαν. Ήδη στην έκθεση CES 2016 είδαμε τις πρώτες υλοποιήσεις της Dolby- που ονομάζει το σύστημα Dolby Vision- σε τηλεοράσεις των LG και TCL. Το HDR φορμά των Philips-Technicolor δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επίσημα. 

Το σύστημα των Philips-Technicolor λέει ότι είναι συμβατό με τις παλιές τηλεοράσεις ώστε η εικόνα να δείχνει κανονική, βέβαια το HDR για να «βγει» θα θέλει ανάλογη τηλεόραση.

Σε παρουσιάσεις που έγιναν στην Έκθεση με τηλεοράσεις SDR και HDR η διαφθορά της ποιότητας εικόνας ήταν θεαματική και εκπληκτική.


Πόλεμος δηλαδή συστημάτων, πατεντών και δικαιωμάτων. Μια μάχη που όπως διαισθανόμαστε θα είναι σκληρή. Το Dolby Vision από τη μια και το σύστημα των Philips-Technicolor από την άλλη.
Το HDR δεν αφορά μόνο ταινίες, αλλά και τηλεοπτικό περιεχόμενο έτσι θα πρέπει να ενσωματωθεί στις εκπομπές των καναλιών στο μέλλον, αλλά και στις stream υπηρεσίες όπως είναι οι Netflix και Amazon.

Φανταζόμαστε πότε θα αρχίσει ο ΟΤΕ ΤV και η Nova να δείχνουν αγώνες σε UHD 4K με HDR; Σε πόσα χρόνια λέτε;

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Brodmann Desktop speakers Loop ξεχάστε τις ψηφιακές κορνίζες »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...