fbpx
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 21:41

Martin Logan Crescendo

Δεν περιμέναμε τίποτε λιγότερο από την Martin Logan: ένα ασύρματο σύστημα αλλιώτικο από τ' άλλα, με καταπληκτικό στιλ, πολυτελή κατασκευή και high-end ηχητική νοοτροπία.

 

H Martin Logan στρέφεται τον τελευταίο καιρό σε πιο mass market καταστάσεις ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής μας, όμως προς τιμήν της αναβαθμίζει τα κόνσπεπτ που κυριαρχούν στην αγορά, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας με μεράκι και με το πνεύμα του πρωτοπόρου που ανέκαθεν διέκρινε τα περίφημα ηλεκτροστατικά ηχεία της.

Πρώτα ήρθαν τα Motion, τα συμβατικά αλλά πολύ ιδιαίτερα ηλεκτροδυναμικά ηχεία της χαμηλής κατηγορίας τιμών, έπειτα τα ακουστικά Mikros και τώρα είναι η σειρά του Crescendo, του ασύρματου ηχοσυστήματος που μπαίνει σφήνα στην υψηλή κατηγορία και τα βάζει στα ίσα με τους κυρίαρχους της αγοράς.

Η τιμή του συστήματος της Martin Logan δεν είναι “καθημερινή” ούτε όμως και ο ήχος του, ενώ η κατασκευή είναι πραγματικά εξαιρετική και θα διακοσμήσει κάθε χώρο με την ποιότητα και το στυλ του. Το Crescendo προσφέρει βέβαια τα πάντα σε συνδεσιμότητα, ασύρματη και ενσύρματη, συνοδεύεται από αλουμινένιο τηλεχειρισμό ενώ παρέχει και έξοδο υπογούφερ με ταυτόχρονη ρύθμιση της δικής του απόκρισης χαμηλά, για πιο σωστό δέσιμο.

Από κοντά
Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από μια εκλογίκευση-απλούστευση που σε κάποιους μπορεί να φανεί αρχικά ως μειονέκτημα: δεν είναι στερεοφωνικό με την τυπική έννοια, ούτε όμως και μονοφωνικό! Έχει ένα κεντρικά τοποθετημένο γούφερ με οβάλ σχήμα 5x7 ίντσες που αναπαράγει τις μεσαίες και τα μπάσα και από τα δύο κανάλια ενώ ο διαχωρισμός των καναλιών γίνεται στα πρίμα, μετά τα 3,6KHz, χάρη σε δύο εξωτικά τουίτερ τύπου ΑΜΤ.

H γεωμετρία της τοποθέτησης, με τα τουίτερ υπό κλίση (κοιτάζουν προς τα έξω) και η ιδιαίτερη επεξεργασία του σήματος μέσω DSP έχουν ως αποτέλεσμα έναν πολύ μουσικό και ομοιογενή ήχο χωρίς τεχνουργήματα, που ακόμη και έμπειροι ακροατές θα προσέξουν με ενδιαφέρον. Εδώ που τα λέμε, και μόνο ο όρος “στερεοφωνικό ηχείο” είναι αμφιλεγόμενος και, υποθέτω, ότι οι άνθρωποι της Martin Logan δεν θα άργησαν να διαπιστώσουν ότι δύο μιντρέιτζ πολύ κοντά μεταξύ τους μάλλον μειώνουν παρά αναδεικνύουν την πληροφορία των δύο καναλιών...


Το Crescendo έχει ένα πολύ απλό αλλά... σέξυ σχήμα με μια ευθεία και μια καμπύλη και διαθέτει εξαιρετικό φινίρισμα, σε καπλαμά ή μαύρη λάκα. Χρησιμοποιεί παχύ MDF για την καμπίνα και μασίφ αλουμίνιο για την βάση στήριξης, η οποία είναι μόνιμα βιδωμένη στην καμπίνα. Υπάρχουν δύο οπές ανάκλασης για τη φόρτιση του χαμηλού επί της καμπύλης. Τα πλαστικά “χείλη” της κάθε οπής ξεπροβάλουν πολύ ομαλά από το αλουμίνιο της βάσης και ακτινοβολούν λοξά προς τα κάτω, προς την εσωτερική πλευρά των “ποδιών” της βάσης.

Το κύμα του μπάσου παίρνει εδώ μια μικρή ενίσχυση αλλά η βασική δουλειά γίνεται από το ράφι/θέση όπου θα τοποθετηθεί το Crescendo: πολύ ελεύθερο στο χώρο ή επάνω σε υπερβολικά αδρανή υλικά όπως μάρμαρο θα μειώσουν το χαμηλό του αισθητά. Το σύστημα παρέχει έξι τρόπους σύνδεσης. Δύο “plug&play”με καλώδιο, για την αναλογική και την οπτική σύνδεση και μια ακόμη άμεση αλλά ασύρματη, δηλαδή το Bluetooth, εδώ στη v4.0 (aptX). Έπειτα υπάρχει το τοπικό δίκτυο, είτε με wi-fi είτε με Εthernet που υπακούει στα πρωτόκολλα DLNA και AirPlay. Τέλος, υπάρχει και μια USB που απευθύνεται αποκλειστικά σε iOS συσκευές για αναπαραγωγή αλλά μπορεί να φορτίσει οτιδήποτε.

Για την απευθείας ενσωμάτωση σε LAN, είτε ασύρματα είτε καλωδιακά, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης του Crescendo ενώ ακόμη και ελλείψει δικτύου, το Crescendo μπορεί και πάλι να συνδεθεί με wi-fi direct. Όλες οι καταστάσεις λειτουργίας, όπως η παρουσία δικτύου και η επιλεγμένη είσοδος απεικονίζονται στο κεντρικό led της πρόσοψης, όπου θα βρείτε και τα βασικά πλήκτρα χειρισμού.


Το Crescendo έχει μια θέση flat για τις χαμηλές που απαιτεί τη βοήθεια του χώρου για να ικανοποιήσει και μια ακόμη, την Bass+, που του επιτρέπει να αποδώσει πολύ καλό όγκο στα μπάσα ακόμη και σε περίεργες θέσεις. Η επιλογή γίνεται από το αλουμινένιο τ/χ. Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από το ηχοσύστημα της ML είναι μια ασυνήθιστη ηρεμία, μουσικότητα και ομοιογένεια στην ευρύτερη μεσαία περιοχή, με πολύ πετυχημένες χροιές, απαλότητα και ολογραφικά είδωλα.

Δεν υπάρχει η γνωστή οξύτητα του στέρεο εφέ στα περιγράμματα των οργάνων αλλά μια διαχυμένη ακουστική που όμως διατηρεί σε ακλόνητες θέσεις το σώμα των ειδώλων. Δεν έχει τόσο νόημα να το ακούς on axis αλλά προτιμά να “χαθεί” σε κάποια γωνία γεμίζοντας με αόρατο τρόπο τον χώρο με μεγάλο και φινετσάτο ήχο. Τα πρίμα ξεχωρίζουν φυσικά δίπλα στον ανταγωνισμό χάρη στις μεταξένιες περιγραφές των Folded Motion, τη λεπτομέρεια και τον αέρα τους ενώ το σύνολο δένει αρμονικά και γεμίζει άνετα έναν μικρομεσαίο χώρο. Δεν υπάρχουν ενοχλητικοί χρωματισμοί πουθενά στο φάσμα ακόμη και σε υψηλές στάθμες και η καθαρότητα και τονική αγνότητα του Crescendo σου επιτρέπει να ακούς ώρες χωρίς κόπωση.


Με άλλα λόγια, η Martin Logan δημιούργησε ένα πολύ όμορφο “έπιπλο” με σοβαρή τεχνολογία, που παίζει ακόμη πιο όμορφα από όσο δείχνει!

cres_z.jpg

ΥΠΕΡ
-Εξαιρετική κατασκευή με αδρανή υλικά
-Ενδιαφέρων συνδυασμός μονοφωνίας και στερεοφωνίας
-Απαλός, καθαρός και λεπτομερής ήχος, με πολύ καλά σώματα και διαφάνεια
-Δέχεται υπογούφερ

ΚΑΤΑ
-Μόνο δύο φινιρίσματα


Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τύπος: ενεργό ασύρματο ηχοσύστημα
Απόκριση: 50Hz-23KHz
Ισχύς: 50W + 2x25W τάξη Δ
Επεξεργασία: 24bit/48KHz
Είσοδοι: USB, αναλογική/μίνι οπτική 3,5 χλστ, Ethernet
Ασύρματες συνδέσεις: wi-fi (2,4GHz), Bluetooth v4.0
Διαστάσεις: 20,5x65,3x17,5 εκ. (ΥΠΒ)
Βάρος: 6,8 κιλά

ΣΧΟΛΙΟ
Το high-end δεν μπορεί να είναι “φορητό” αλλά το Crescendo πάει πολύ μακριά την υπόθεση των ασύρματων ενεργών ηχείων και θα σας κακομάθει, αφού δεν ξέρει από γρέζι, σκληρότητες και χρωματισμούς. Η εμπειρία των ESL δεν κρύβεται...

Αντιπρόσωπος: Audio Evolution
Επαφή: 210.9596288
Τιμή: 899€


ΚΕΙΜΕΝΟ: Π.Κωτσής


TIP01 Aνάλογα προϊόντα είναι το JBL Authentics L16 και το Naim Mu-so

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « JBL Authentics L16 BenQ TreVolo ΤΕST ΗΧΕΙΟ BLUETOOTH »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...