fbpx
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 00:00

JBL Authentics L16

ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟ «ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ» ΜΕ ΞΥΛΟ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΑΦΡΟ ΤΩΝ «THE CENTURY».

Υπέροχοι καιροί για τον ήχο, τώρα που περιορίστηκαν τα CDs και οι σχεδιαστές είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν πανέμορφα στερεοφωνικά συστήματα κάθε μορφής και είδους. Ρίξτε μια ματιά στο Authentics της JBL, για του λόγου το αληθές. Ένα σύστημα που, δίχως άλλο, το λατρεύεις αστραπιαία. Βασικά του συστατικά το ξύλο καρυδιάς και ο «μαύρος αφρός» που το σκεπάζει εμπρός.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο εδώ, όπως και το όνομα Authentics, που παραπέμπει σ’ ένα από τα πιο πετυχημένα ηχεία της JBL, τo Τhe Century L100, ένα ηχείο βάσης, που είχε παρουσιαστεί το 1970. Εκείνο το ηχείο είχε σήτα από παχύ σταθεροποιημένο αφρό, τον ίδιο που έχει και το σύστημα της δοκιμής. Είναι ένας αφρός πάχους 12χλστ. με μοτίβο από τετραγωνάκια, που το σκεπάζει εμπρός και στα πλάγια.

Ο αφρός βρίσκεται τοποθετημένος σ’ ένα πλαίσιο που αφαιρείται ώστε -αν μας αρέσει- να βλέπουμε τα μεγάφωνα του συστήματος. Η πολυτέλεια κυριαρχεί εδώ. Η υπόλοιπη συσκευή είναι καλυμμένη από ξύλο καρυδιάς, πάχους 0,5χλστ., που εκτοξεύει την ομορφιά του L16 σε άλλα επίπεδα. Η μορφή του είναι ορθογώνια -μοιάζει με κεντρικό ηχείο- με καμπυλωμένες ακμές, ενώ η στήριξη γίνεται με τέσσερα κομψά μεταλλικά πόδια ύψους 2,3χλστ.

Το βάθος της συσκευής είναι 25χλστ. και το μήκος 69χλστ., με άλλα λόγια πρόκειται για μια ουσιαστική συσκευή με όγκο και περίσσεια κάλλη. Η ομορφιά εδώ δεν είναι μόνο επιφανειακή, αλλά συνεχίζεται και στις δυνατότητες της συσκευής, οι οποίες είναι υπέρ το δέον. Το σύστημα είναι δικτυακό έχοντας συμβατότητα με AirPlay για τους φίλους της Apple, με DLNA για τους υπόλοιπους και με Bluetooth 3.0 με NFC για άμεση σύζευξη. Επιπλέον, το L16 έχει είσοδο για πικάπ (για κεφαλές MM και MC), είσοδο γραμμής RCA και οπτική ψηφιακή για σύνδεση με τηλεόραση, για παράδειγμα.

Η αναλογική είσοδος δέχεται μόνο μια συσκευή, που μπορεί να είναι ένα DVD player ή ένα πικάπ - υπάρχει επιλογέας γι’ αυτόν το σκοπό. Στο επάνω μέρος του συστήματος βρίσκεται μια «φωλιά» που σκεπάζεται με το ίδιο ξύλο της όψης. Εκεί υπάρχουν δύο USB θύρες για τη φόρτιση των συσκευών μας, ενώ μπορεί να αποτελέσει βάση για iPod, smartphone ή άλλης ταμπλέτας. Ακόμα και να κρύψουμε το κινητό μας εκεί… υπάρχει χώρος.

Δε θα βρείτε τηλεχειριστήριο στη συσκευασία, αφού το L16 υποστηρίζεται από app (για iOS και Android) για αυτή τη δουλειά. Ηχητικά το σύστημα είναι 2κάναλο. Τα ηχεία του είναι τριών μεγαφώνων, απομονωμένα μεταξύ τους με απορροφητική βάτα. Υπάρχουν έξι ενισχυτές με ισχύ 50W ανά μεγάφωνο. Στο κάτω μέρος του L18 κυριαρχεί μια μεταλλική ψύκτρα για τη ψύξη, ενώ υπάρχουν και δύο σωλήνες μπας ρεφλέξ (μία ανά κανάλι), που πυροβολούν άφθονο αέρα προς τη βάση.

Τα γούφερ είναι 5,25 ιντσών με λευκό κώνο, τα μιντρέιντζ 2 ιντσών, από χαρτί, ενώ τα τουίτερ έχουν θόλο μιας ίντσας, που προστατεύεται από τα περίεργα χεράκια... Η ψηφιακή υποδομή της συσκευής έχει ανάλυση 96kHz/24bits. Η ποιότητα κατασκευής του L16 είναι υπεράνω κριτικής, εδώ οι μηχανικοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
H συσκευή έρχεται σε διπλό κουτί ώστε να μην «πληγωθεί» η εμφάνισή του κατά τη μεταφορά. Δε χρειάζεται καθόλου μοντάρισμα ή βιδώματα. Το βγάζεις από το κουτί, το τοποθετείς εκεί που ταιριάζει, το βάζεις στην πρίζα και κατεβάζεις την app «JBL Music» από το Google Play ή το AppStore.

Στη συνέχεια, κάθεσαι αναπαυτικά και πραγματοποιείς όλες τις ρυθμίσεις από εκεί. Εύκολα και γρήγορα θα συνδεθεί στο Wi-Fi δίκτυο και στη συνέχεια θα αρχίζει να παίζει μουσική stream-άροντας κομμάτια από το δίκτυο, από το smartphone ή από τον υπολογιστή. Εννοείται ότι μπορεί να παίξει τον ήχο του YouTube, του Spotify και όποιας άλλης υπηρεσίας τρέχετε. Δεν υπάρχει οθόνη ενδείξεων, οι επιβεβαιώσεις των εντολών μας γίνονται με ηχητικό τρόπο, ενώ τα υπόλοιπα ελέγχονται από την οθόνη του κινητού ή της ταμπλέτας μας. Υπάρχει ισοσταθμιστής, ρυθμιστικό έντασης, επιλογέας εισόδου και η λειτουργία «Signal Doctor».

Η τελευταία αναλύει τον ήχο του κομματιού που ακούμε, το καθαρίζει και το εμπλουτίζει ηχητικά ώστε να παίζει καλύτερα, κάτι σαν upsampling, δηλαδή. Ονομάζεται Clari-Fi και είναι δημιουργία της Harman. Από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι το L16 λειτουργεί άψογα, το δοκιμάσαμε με AirPlay από iPad Air, με Bluetooth από smartphone και με DLNA από laptop. Η λειτουργία εναλλαγής πηγών από «αέρα» σε «αέρα» ήταν τόσο απρόσκοπτη που μας εντυπωσίασε, αν και έχουμε δοκιμάσει δεκάδες ασύρματες συσκευές.

Ο ήχος έχει το χαρακτήρα ενός καλού ζεύγους ηχείων βάσης και όχι micro στερεοφωνικού. Εικόνα, όγκος χαμηλών, ροή και λεπτομέρειες, που θα…μετατρέψουν το L16 σε κύριο στερεοφωνικό. Γεμίζει με άνεση ένα μεγάλο δωμάτιο ή ένα μικρομεσαίο σαλόνι, ενώ, αν κληθεί, μπορεί να ανεβάσει πολύ υψηλές στάθμες ικανές να κρατήσουν ένα πάρτι μέχρι το πρωί.

Δεν πρόκειται για μια συμπληρωματική λύση ήχου, αλλά για ένα κύριο στερεοφωνικό με σύγχρονες δυνατότητες. Μπορείτε να το δείτε και ως ένα ενεργό ηχείο με δικτυακή υποδομή, δεν είναι όμως multi-room, όπως ένα Sonus, για παράδειγμα. Πάντως, μία επιμέρους χρήση του L16 είναι ως στιβαρή βάση τηλεόρασης για να αναλάβει και τον ήχο της μέσω οπτικής σύνδεσης. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα ηχητικό κόσμημα σε εμφάνιση και επιδόσεις, που όλοι θα θέλαμε στο σαλόνι μας…


ΥΠΕΡ
Επιδόσεις
Δικτυακές δυνατότητες
Αυτοματισμοί και εμφάνιση


ΚΑΤΑ
Υπάρχει μόνο Wi-Fi σύνδεση
Δεν υποστηρίζει multi-room


ΣΧΟΛΙΟ
Μια ηχητική ομορφιά που θα σας ξετρελάνει με τα κάλλη και το χαρακτήρα της.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Ολοκληρωμένο στερεοφωνικό σύστημα
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 2x5,25 ιντσών γούφερ, 2x2 ιντσών τουίτερ, 2x1 ιντσών τουίτερ.
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xAκουστικών mini jack, 1xOπτική, 2xUSB για φόρτιση, 1xΖεύγος αναλογικών RCA (δέχεται και πικάπ ΜΜ ή MC).
ΔΙΚΤΥΟ: ΑirPlay, DLNA, Bluetooth, NFC
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 69x20,5x25χλστ.

ANTIΠΡΟΣΩΠΟΣ: Wavemotion
ΕΠΑΦΗ: 210.9244.505
ΤΙΜΗ: 999€

 

Authentics-L16-1.jpg

 

JBL_Authentics_L16_4.jpg

 

jbl_authentics_l16_3.jpg

L16_back_2.png

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Dynaudio Xeo 3 Martin Logan Crescendo »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...