fbpx
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 00:00

Magnepan MG12

ΤO EIΣΑΓΩΓΙΚΟ MΑGGIE EXEI TOΣΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΡΕΤΕΣ, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΛ.

Το πραγματικά δύσκολο και ανατρεπτικό είναι να συλλάβεις το φαινομενικά απλό και να το υλοποιήσεις με τέτοιον τρόπο που το αποτέλεσμα να αποτελεί καινοτομία. Η Φυσική λέει ότι το μέτρο της αδράνειας είναι η μάζα, και η φιλοσοφία των ηχείων πάνελ απαντάει με μεγάλου εμβαδού παλλόμενη λεπτή επιφάνεια (διάφραγμα) ελάχιστης μάζας, η οποία δε χρησιμοποιεί φόρτιση καμπίνας, αλλά παράγει ήχο και από τις δύο πλευρές της, με το οπίσθιο ακουστικό κύμα να ακτινοβολεί ελεύθερα στο χώρο. Αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της φιλοσοφίας είναι και το MG12 της Magnepan, μιας εταιρείας με 40 χρόνια παρουσίας στο χώρο.

Magnepan-MG12-2.jpg

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το ΜG12 είναι ένα μαγνητοστατικό ηχείο 2 δρόμων με επιφάνεια 8,5x43,5 τετραγωνικών ιντσών για το χαμηλό και 2x38 τετραγωνικών ιντσών για τις υψηλές, Quasi Ribbon Planar-Magnetic, όπως ονομάζει η εταιρεία την τελευταία εκδοχή των μεγαφώνων της. Στο πίσω μέρος του ηχείου, εκτός από τους ακροδέκτες, υπάρχει μια ασφάλεια και ένα jumper στη θέση του οποίου μπορεί να τοποθετηθεί ωμική αντίσταση η οποία λειτουργεί σαν «εξασθενητής τουίτερ».

Επιλέγοντας την τιμή της, επιτυγχάνουμε κατά το δοκούν την εξασθένηση των υψηλών συχνοτήτων, η οποία, ενδεικτικά, για αντίσταση 1Ω είναι της τάξης του 1dB. Αυτό δίνει στον ακροατή τη δυνατότητα να φέρει το ηχείο τονικά στα μέτρα του με μια μικρή αλλά ουσιαστική ρύθμιση. Η απέριττη αισθητική του ηχείου και το λογικό του μέγεθος για πάνελ το καθιστούν ευκολότερα αποδεκτό σε οικιακούς χώρους από ό,τι τα μεγαλύτερα 1.7 και 3.7 μοντέλα.

Η λιτότητα χαρακτηρίζει και την κατασκευή του, δεν υπάρχουν πανάκριβες μπόρνες και λοιπά στοιχεία εντυπωσιασμού, ούτε εξωτικά φινιρίσματα. 'Όλη η προσοχή έχει δοθεί στις λεπτομέρειες που αφορούν την υλοποίηση της τεχνολογίας που ενσωματώνεται σε αυτό το ορθογώνιο... κάδρο.

 

mag-12-1.jpg

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ
Η ίδια η Magnepan αναφέρει ότι η ισχύς δεν είναι το απόλυτο κριτήριο επιλογής ενισχυτικών για τα ηχεία της και υποστηρίζει ότι ακόμα σημαντικότεροι παράγοντες είναι η τροφοδοσία και η ικανότητα σταθερής οδήγησης φορτίων χαμηλής εμπέδησης. Για τη δοκιμή χρησιμοποιήσαμε τον ενισχυτή ECI 3 της Electrocompaniet, που υποστηρίζει ότι παραμένει σταθερός σε φορτία έως και 0,5Ω, τη στιγμή που η ισχύς του είναι 70W/120W/160W στα 8/4/2Ω, αντίστοιχα.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα ακρόασης τα Magnepan σε αιφνιδιάζουν και δε χρειάζονται παρά μόνο μερικά λεπτά για να σε υποβάλλουν σε συνολική διέγερση αισθήσεων. To πρώτο πράγμα που εισπράττεις αβίαστα είναι η αφοπλιστική αμεσότητα στις μεσαίες και τις υψηλές συχνότητες. Ο διαχωρισμός και ο αέρας μεταξύ των οργάνων είναι υποδειγματικά και οι νότες τοποθετούνται στη σκηνή με μεγάλη ακρίβεια. Η ανάλυση και τα μικροδυναμικά για τα οποία είναι ικανό αυτό το λεπτό διάφραγμα είναι εξαιρετικά. Οι χροιές και οι υφές των οργάνων αναπαράγονται με απίστευτη φυσικότητα, είτε πρόκειται για πνευστά, κρουστά ή έγχορδα, σε βαθμό που ξεχνάς ότι ακούς την αναπαραγωγή του μουσικού γεγονότος από μηχανήματα.

Το MG12 έχει ένα μοναδικό τρόπο να αναπαράγει την ανθρώπινη υπόσταση της φωνής, σαν να στρέφει τον προβολέα επάνω στο highlight της ηχογράφησης, παρουσιάζοντάς τη στον ακροατή με θεατρική προσέγγιση. Ο πλούτος και το σώμα της μεσαίας περιοχής συμπληρώνονται από μια μεσοϋψηλή και υψηλή περιοχή με τέτοιες αρμονικές και αέρα, που συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που δύσκολα μπορείς να πάρεις σε αυτή την κατηγορία τιμής - και όχι μόνο.

Η μεγάλη επιφάνεια ταλάντωσης και η ταχύτητα του διαφράγματος καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το χαμηλό, το οποίο είναι πολύ καλό σε έκταση, περιγραφή και ταχύτητα, συνθέτοντας ένα πολύ ομοιογενές, χωρίς τονικά ολισθήματα αποτέλεσμα, σε όλο το φάσμα. Βέβαια, σε υψηλές στάθμες μάλλον μπορείς να πάρεις περισσότερα δυναμικά από ένα μεγάλο ηλεκτροδυναμικό ηχείο, αλλά αυτό που συμβαίνει από τις μεσαίες και πάνω, καθώς και η συνολική αίσθηση του πάνελ, είναι μοναδικά.


Το ηχείο, όντας δίπολο και απαλλαγμένο από την καμπίνα και τους χρωματισμούς όπου αυτή υπεισέρχεται, εξαφανίζεται μέσα στην ολογραφική εικόνα που δημιουργεί και στις τρεις διαστάσεις και ο ακροατής δεν απολαμβάνει απλά την αναπαραγωγή του μουσικού γεγονότος, αλλά συμμετέχει σε κάτι το οποίο υπερβαίνει τα στενά όρια του χώρου ακρόασής του.
Ο τρόπος που αλληλεπιδρά το δίπολο ηχείο με το χώρο, ο τρόπος με τον οποίο ακτινοβολεί μέσα σ' αυτόν, συνιστά πειραματισμό όσον αφορά την τοποθέτηση του MG12, για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Στο manual η Magnepan έχει φροντίσει να υπάρχουν κάποια απλά βήματα που θα σας καθοδηγήσουν να βρείτε τη βέλτιστη θέση του ηχείου στο χώρο σας. Με το «μικρό» Electrocompaniet, στην πράξη, νσε μικρό/μεσαίο χώρο και σε αρκετά καλές στάθμες, πήραμε σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση του πάνελ της Magnepan. Τα ηχεία βέβαια ανταποκρίνονται και επωφελούνται από ποιοτικότερη οδήγηση και αποδίδουν το βέλτιστο με ενισχυτικά με ικανά τελικά στάδια και μεγάλη ισχύ, πράγμα που υποδεικνύει και η εταιρεία, με τη μέγιστη τιμή προτεινόμενης ισχύος του ηχείου στα 250W/8Ω.

Συνολικά, το MG12 είναι ένα ηχείο με προσωπικότητα και ισχυρή άποψη για το πώς πρέπει να αναπαράγεται η μουσική, πραγματικό value for money, το οποίο σε επιμέρους τομείς θέτει στάνταρ στην κατηγορία τιμής του. Ο τρόπος που επικοινωνεί στον ακροατή, από jazz, vocals, ethnic, μέχρι soul, blues, είναι μοναδικός. Ένα ηχείο φτιαγμένο από τους τελευταίους των ρομαντικών.

magneplanar_mg-12-3.jpg


TIP 1: Με μερικά watt που υποστηρίζονται από στιβαρή τροφοδοσία, σε μικρό/μεσαίο χώρο θα πάρετε σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση του πάνελ, με ικανότερα τελικά στάδια μεγάλης ισχύος θα πάρετε το 100%.

 Ένα ηχείο φτιαγμένο από τους τελευταίους των ρομαντικών.

Εάν τα ζητούμενά σας είναι η αμεσότητα και η φυσικότητα στη μεσαία και υψηλή περιοχή, βάλτε στη λίστα ακροάσεών σας τα «μικρά» Maggies.


Υπέρ:
• Value for money
• Μοναδική προσωπικότητα
• Κορυφαία φυσικότητα στις μεσαίες και υψηλές
• Στερεοφωνική εικόνα αναφοράς


Κατά:
• Απαιτεί λίγο ψάξιμο στην τοποθέτησή του στο χώρο.
• Υστερεί λίγο στα δυναμικά σε σχέση με ένα μεγάλο ηλεκτροδυναμικό ηχείο.
• Θέλει πολλές ώρες «στρώσιμο»


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
ΕΙΔΟΣ: Μαγνητοστατικά ηχεία 2 δρόμων
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 45-22kHz ±3dB
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 86dB/500Hz /2,83v
ΕΜΠΕΔΗΣΗ: 4Ω
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: (ΠxΥxΒ): 42,7x128x3,8 εκ.

AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Βιντεορυθμός  (www.videorythmos.gr)

ΕΠΑΦΗ: 210.6423.000

ΤΙΜΗ: 1.950 ευρώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Aliante Nova B&W CM10 »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...