fbpx
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 10:46

Pioneer PLX-1000 [Review]

Μετά από χρόνια, η Pioneer επιστρέφει στο βινύλιο με ένα, δίχως άλλο, εντυπωσιακό πικάπ.

Οι δοκιμές των πικάπ δεν είναι εύκολες. Θέλουν χρόνο, συγκέντρωση και διάθεση για αναζητήσεις. Μερικές φορές μάλιστα πάμε γυρεύοντας, όπως στην περίπτωση της δοκιμής μας.

Από την ημέρα που η Pioneer παρουσίασε το PLX-1000, σπάσαμε τα τηλέφωνα της Intersys.

Πότε φθάνει στην Ελλάδα; Το θέλουμε για δοκιμή! Στις φωτογραφίες έμοιαζε τόσο πολύ με το αγαπημένο Technics SL-1200MK2, που ξεκίνησε την καριέρα του ως πικάπ για το σπίτι και κατέληξε στα decks των κλαμπ. Με την περιέργειά μας να φτάνει στο κόκκινο, σκεφθήκαμε αν το επαγγελματικό PLX-1000 της Pioneer μπορεί να πράξει το αντίθετο.

Δηλαδή, από τα κλαμπ να πάει στο σπίτι. Έχει όλα τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο και -γιατί όχι;- να γίνει το πρώτο πικάπ αυτών που θέλουν εκτός από ακροάσεις να... σκρατσάρουν κιόλας. Στην εισαγωγική κατηγορία υπάρχουν αρκετά υποψήφια μοντέλα, αυτό όμως που δε μας αρέσει είναι τα πικάπ τύπου «τάβλας». Ένα κομμάτι MDF, ο άξονας, ο ιμάντας και ο βραχίονας. Καμιά επιμέλεια στην ανάρτηση, στην απόσβεση, στο δικαίωμα των ρυθμίσεων.

Όσο για τον ήχο τους, θα πρέπει να κρατάς την ανάσα σου, μην τυχόν και η εκπνοή σου… μετακινήσει το βραχίονα. Η γνώμη μου είναι ότι με τα πικάπ, όπως και κάθε άλλη συσκευή ήχου και εικόνας της εισαγωγικής κατηγορίας, θα πρέπει να περνάς καλά μαζί τους. Να είναι αποτελεσματικά, να λειτουργούν με το πρώτο και να μη χρειάζονται κανενός είδους φροντίδα. Ο ψυχαναγκασμός ανήκει σε άλλες κατηγορίες και η εξειδίκευση απαιτεί εμπειρία και χόμπι.

Το PLX-1000 δεν είναι τίποτε από αυτά. Σχεδιάστηκε για τους φίλους μας djs, τώρα που το βινύλιο είναι της μόδας, ώστε να εντυπωσιάζουν στους χώρους εργασίας τους, όπως είναι ένα κλαμπ. Γι’ αυτόν το λόγο, το Pioneer είναι άμεσης οδήγησης, έχει υψηλή ροπή, ώστε να πιάνει τις 33 και 1/3 στροφές σε 0,3 δευτερόλεπτα, και έχει ρυθμιστικό ταχύτητας pitch.

Aν αφαιρέσουμε αυτά από την εικόνα και δούμε το PLX-1000 αλλιώς, αυτό έχει πλατό από αλουμίνιο με παχιά επένδυση αποσβεστικού υλικού στο κάτω μέρος, έχει αλουμινένιο βραχίονα μορφής «S» με εσωτερική απόσβεση, εδράζεται σε τέσσερα ρυθμιζόμενα μαλακά ποδαράκια και έχει επίχρυσα RCA στην έξοδο, καθώς και σασί γεμάτο με αντικραδασμικό υλικό. Στοιχεία δηλαδή που ούτε καλά hi-fi πικάπ δεν έχουν.

Κοστίζει 699 ευρώ χωρίς κεφαλή και σίγουρα πολλοί θα σημειώσουν από τώρα στο γράμμα τους για τον Άι- Βασίλη. Η συσκευασία του, αλλά και ο τρόπος που είναι οργανωμένα εκεί τα επιμέρους εξαρτήματα μοιάζουν με κανονικό high end πικάπ. Χρειάζονται ελάχιστα μόλις λεπτά για τη συναρμολόγησή του. Αν η αποστολή του είναι για οικιακές ακροάσεις, τότε αφήστε στην άκρη το επιπλέον βαράκι 3g της κεφαλής, καθώς και το αντίβαρο. Προμηθευτείτε μια κεφαλή κινητού μαγνήτη από την Audio Technica ή Ortofon, για παράδειγμα, και είστε έτοιμοι για ακροάσεις.

Η κεφαλή βιδώνει σε αλουμινένιο κέλυφος και αυτό με τη σειρά του στο βραχίονα. Δεν υπάρχει ιμάντας για να «τεντώσετε», αφού το πλατό είναι ο δρομέας του κινητήρα. Αυτό φέρει κυκλικό μαγνήτη στο κέντρο, ενώ τα πηνία του κινητήρα βρίσκονται στο σασί. Πιο άμεση οδήγηση δε γίνεται. Έτσι, το πικάπ έχει υψηλή ροπή εκκίνησης, κάτι που το χρειάζονται οι djs για να εντοπίζουν με ακρίβεια το αυλάκι εκκίνησης ενός δίσκου, προσφέροντας ταυτόχρονα και πολύ καλή αίσθηση κατά τη διαδικασία του σκρατς.

Ο βραχίονας ρυθμίζεται κατ’ ύψος και γενικά δείχνει πολύ καλός - φήμες θέλουν την Pioneer να έχει ρωτήσει τη Micro Seiki για το σχεδιασμό του. Ένα μπλε φως μάς βοηθάει στην ακρίβεια των στροφών, ενώ αποτελεσματικό είναι και το antiskating.


SPIN IT
Δεν ξέρουμε αν το Pioneer αποκτήσει τόση φήμη όση το Technics, αλλά θα τσιγκλήσει πολλούς για να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Του βιδώσαμε την κεφαλή AT-95E, μια από τις καλύτερες προσιτές ΜΜ της αγοράς, και αρχίσαμε τις ακροάσεις. Ως phono stage δοκιμάσαμε τρεις προσιτές επίσης συσκευές, ώστε να λάβουμε την ηχητική ταυτότητα του πικάπ. Το πρώτο που διαπιστώνει κανείς είναι η ακρίβεια της ταχύτητας περιστροφής, η οποία είναι άψογη.

Πετυχημένο είναι επίσης και το σύστημα απόσβεσης. Το πικάπ μηχανικά αποδείχτηκε παλικάρι. Είναι φτιαγμένο για τα σκληρά, βλέπετε, και για «πολύ ξύλο», είτε σε συνθήκες κλαπ είτε σε πάρτι. Ο ήχος του έχει ατάκα, δυναμικές και έκταση. Έχει εστίαση, καλό διαχωρισμό καναλιών, καθαρότητα στις φωνές και ανάλυση στα πρίμα. Χαμηλά δεν είναι τόσο γεμάτο όσο άλλα πιο ακριβά πικάπ, όπως επίσης δεν έχει γεύση βανίλιας και ζεστασιάς, όπως επίσης τα ακριβά πικάπ.

Η δυναμική κεφαλή πρόσφερε ένταση χωρίς ωστόσο μεγάλη στερεοφωνική εικόνα. Ακούσαμε αρκετούς δίσκους, ειδικά ο μονοφωνικός Soy Califa της Greerbox έδειξε το πόσο τονικά σωστό είναι το πικάπ και πόσο όμορφα διαχειρίζεται τα πυκνά μουσικά έργα.

Οι θόρυβοι είναι χαμηλοί, ενώ θέλει μερικές ώρες λειτουργίας μέχρι να δείξει τον εαυτό του. Είναι κατάλληλο να γίνει το πικάπ των καθημερινών μας ακροάσεων, το βινυλιακό μας gadget, όχι κυρίως από άποψη ηχητικής ποιότητας, αλλά από κατασκευή, ρυθμίσεις και ευκολία χρήσης. Άλλωστε, όλοι κρύβουμε έναν dj μέσα μας… Ας κάνουμε πρόγραμμα.


ΥΠΕΡ
Κατασκευή
Δυνατότητες


ΚΑΤΑ
Δεν είναι audiophile


ΣΧΟΛΙΟ
Ένα ολοκληρωμένο πικάπ με πολλά έξτρα και δυνατότητες, που θέλει να γίνει βασιλιάς στη θέση του βασιλιά (Technics), που δεν κυκλοφορεί πια. Έχει επαγγελματική καταγωγή, αλλά του αρέσει και μια ζεστή γωνιά σε σπίτι.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ: Πικάπ άμεσης οδήγησης
ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ: 33 1/3 και 45 σ.α.λ.
KINHTHΡΑΣ: DC χωρίς ψύκτρες
ΠΛΑΤΟ: 332χλστ. αλουμινίου
ΛΟΓΟΣ S/N: 70dB
ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ: Τύπος «S»
ΕΝΕΡΓΟ ΜΗΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑ: 230χλστ.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 435x159x353χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 13,1κ.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ιntrersys
ΕΠΑΦΗ: 210.9554.000
ΤΙΜΗ:€699

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Michell Tecnodec and Tecnoarm Big Ben TD-120 BC Light & Lenco TT-33 Classic Phono »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...