fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 14:51

Bluesound Node 2 and Vault 2 [Review]

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ MULTIROOM ΤΗΣ BLUESOUND (NAD) ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠOΘΗΚΕΥΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ «ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ» ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ CD ΣΤΟ ΡΑΦΙ.


Αν το όνομα Bluesound δεν θυμίζει κάτι σχετικό με το χώρο του ήχου, τότε σίγουρα το κάνει το όνομα της NAD και της PSB που ανήκουν στον όμιλο Lenbrook μαζί με τη Bluesound. Πριν από λίγα χρόνια εμφανίστηκε στο χώρο του multiroom ταράζοντας τα νερά, διαθέτοντας πλήρη γκάμα που εκτός από ασύρματα ηχεία περιελάμβανε λύσεις όπως ενισχυτές και προενισχυτές, αλλά και λύσεις αποθήκευσης της μουσικής μας.

Η δεύτερη γενιά που παρουσιάζουμε εδώ, έχει περάσει από διαδικασία ανανέωσης και συνεχίζει να διαφέρει σε σχέση με άλλα συστήματα multiroom. Υποστηρίζεται από μια πολύ δυνατή εφαρμογή, μεγάλο αριθμό υπηρεσιών μουσικού streaming, δυνατότητα κατεβάσματος μουσικής υψηλής ανάλυσης και αποθήκευσής της χωρίς τη χρήση υπολογιστή, ενώ παγκόσμια πρωτιά αποτελεί η δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων τύπου MQA.


ΓΕΦΥΡΑ
Το Bluesound είναι το οικοσύστημα multiroom των NAD και PSB του ομίλου δηλαδή. Το Bluesound προσφέρει κάτι διαφορετικό που είναι άμεσα αντιληπτό με την πρώτη επαφή με το σύστημα. Έτσι βρίσκουμε ότι τα Node 2 και Vault 2 που δοκιμάζουμε εδώ, στηρίζονται στον επεξεργαστή ARM Cortex A9, δίνοντάς τους μεγάλα περιθώρια multi-tasking που αποδείχτηκε ο σημαντικότερος σύμμαχος κατά τη διάρκεια της συμβίωσής μας με το σύστημα της Bluesound. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάσαμε multiroom χωρίς ούτε μια έστω τυχαία διακοπή στον ήχο. Στην πολύ καλή αυτή βάση, το Node 2 είναι η γέφυρα που θα μετατρέψει ένα κλασικό ηχοσύστημα σε multi-room.

Πρόκειται δηλαδή για ένα multiroom προενισχυτή και αναπαραγωγέα. Μπορεί να αναπαράγει αρχεία ήχου μέσω της θύρας USB και μέσω δικτύου, ενώ λειτουργεί και ως DAC αφού ενσωματώνει ψηφιακή οπτική είσοδο και αναλογικές εξόδους. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το multi-room περιλαμβάνει το διαμοιρασμό του ήχου από τις αναλογικές εισόδους και το Bluetooth, κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε όλα τα συστήματα. Έτσι μπορούμε να συνδέσουμε μέχρι και… πικάπ επάνω του και να στείλουμε τον ήχο σε άλλο δωμάτιο, ασύρματα.

Όπως και στο Vault 2 υπάρχουν πλήκτρα αφής στο επάνω μέρος για τις βασικές λειτουργίες (δεν υπάρχει τηλεχειριστήριο) ενώ το κεντρικό πλήκτρο δείχνει την κατάσταση σύνδεσης στο δίκτυο, αναβοσβήνοντας για λίγα δευτερόλεπτα σε κόκκινο χρώμα και γίνεται σταθερά μπλε όταν συνδεθεί στο δίκτυο. Με μερικά απλά βήματα και μόνο την πρώτη φορά θα χρειαστεί να «σετάρουμε» κάθε συσκευή Bluesound. Κατόπιν κάθε φορά που ενεργοποιείται, συνδέεται αυτόματα.

ΦΟΡΤ ΝΟΞ
Διπλό σε ύψος από τον Node 2, το Vault 2 έχει τις ίδιες δυνατότητες με το Node 2, συν μια θύρα USB και μείον το Wi-Fi. Ενσωματώνει σκληρό δίσκο χωρητικότητας 2ΤΒ όπου μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη μουσική των CD μας αλλά και αρχεία ήχου υψηλής ανάλυσης (με χρέωση φυσικά) κατεβάζοντάς τα μέσω των υπηρεσιών HDtracks και HighresAudio! Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν «ελαφρύ» server/NAS/CD ripper τύπο συσκευής που μας προσφέρει σύγχρονες δυνατότητες χωρίς τη χρήση υπολογιστή, διαμοιράζοντας ταυτόχρονα τον ήχο σε πολλά δωμάτια.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε Backup τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου σε άλλον που θα συνδέσουμε σε μια από τις θύρες USB. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει να έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 2TB γιατί γίνεται εξ’ ολοκλήρου μεταφορά των περιεχομένων. Έτσι, αν θέλουμε να μεταφέρουμε μέρος των περιεχομένων του Vault 2 θα χρησιμοποιήσουμε αναγκαστικά υπολογιστή στο ίδιο δίκτυο για να δούμε και να επιλέξουμε ποια περιεχόμενα επιθυμούμε προς μεταφορά. Το ριπάρισμα των CD γίνεται αυτόματα με την εισαγωγή του δίσκου στη σχισμή του μηχανισμού. Η ποιότητα αποθήκευσης είναι επιλέξιμη σε Flac, Wav ή MP3 με επιλεγόμενο bitrate για το τελευταίο.

Εννοείται πως δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε το περιεχόμενο των CD σε μεγαλύτερη ποιότητα από τις προδιαγραφές του Red Book, που έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω σε ποιότητα και θα έπιανε και παραπάνω χώρο στο σκληρό δίσκο.

ΣΤΡΙΜΑΡΟΝΤΑΣ MQA ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Το Bluesound μπορεί να υποστηρίξει σε ασύρματο δίκτυο έως 16 συσκευές, ενώ εάν όλες οι συσκευές είναι συνδεμένες ενσύρματα φτάνει στον… ιλιγγιώδη αριθμό των 64ων συσκευών, διπλασιάζοντας για παράδειγμα τον μέγιστο αριθμό συσκευών που μπορεί να φτάσει το multi-room της Sonos. Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός δημιουργίας γκρουπ συσκευών που φτάνει τα οκτώ με οκτώ συσκευές ανά γκρουπ ή τα τέσσερα με δεκάξι συσκευές ανά γκρουπ. Στη διάθεση του χρήστη βρίσκονται δύο καλοσχεδιασμένες εφαρμογές, για smartphone και για desktop που είναι και διαδραστικές.

Πατώντας την επιλογή «info» ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο μας επιτρέπει να επισκεφτούμε από τη σελίδα της Wikipedia που αφορά τον καλλιτέχνη, μέχρι και το βίντεo του κομματιού στο YouΤube, ενώ έχει και πληροφορίες από διαδικτυακές βάσεις δεδομένων για οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό που ακούμε! Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει λειτουργία αυτόματης πρόσθεσης κομματιών σε λίστες (την απενεργοποιούμε αν θέλουμε) ενώ ο σχεδιασμός της εφαρμογής έχει συντομεύσεις. Σύρουμε από αριστερά προς τα δεξιά για το κυρίως μενού επιλογών και από δεξιά προς τα αριστερά για τη multi-room ζεύξη μεταξύ των συσκευών, όλα δηλαδή γίνονται με το πάτημα ενός ή δύο επιλογών.

Το... ατόπημα όμως του Bluesound είναι ότι δεν υποστηρίζει DLNA αλλά ούτε και UPnP που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να δει αυτόματα τις μουσικές μας βιβλιοθήκες στο δίκτυο, δεν είναι δηλαδή «plug ‘n’ play». Θα πρέπει να ορίσουμε εμείς την ακριβή τους τοποθεσία στο δίκτυο. Σημαντική βοήθεια εδώ αποτελεί το Bluesound Share Utility που κατεβάζουμε από τον ιστότοπο της Bluesound, το οποίο απλοποιεί την εύρεση των μουσικών μας λιστών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανένα από τα διάσημα προγράμματα αναπαραγωγής όπως το JRiver ή τον Media Player των Windows, ενώ δεν υποστηρίζεται καθόλου το AirPlay. Μπορούμε όμως να δούμε τις λίστες που έχουμε φτιάξει σε αυτά και να τις αναπαράγουμε από το Bluesound, ενώ κάθε φορά που προσθέτουμε νέα τραγούδια στις λίστες, θα πρέπει να λέμε στο σύστημα να ανανεώσει τα περιεχόμενά του. Το «highlight» βέβαια είναι η αναπαραγωγή αρχείων MQA που έρχεται να συμπληρώσει την αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης.

Αυτό το πλεονέκτημα προσθέτει στον καλό ηχητικό χαρακτήρα του Bluesound, αποστασιοποιημένο από το να θυμίζει τυπικές υλοποιήσεις. Με audiophile πινελιές κατά τη διάρκεια των ακροάσεων και την αυτοπεποίθηση του χρήστη να μεγαλώνει βλέποντας στην εφαρμογή να «ανάβει» το εικονίδιο του MQA. Σε γενικές γραμμές διαθέτει ικανοποιητικό χαμηλό και ο ήχος μπορεί να συγκριθεί με τον ήχο που θα παίρναμε από ένα οικονομικό σετ Hi-Fi, ελαφρά υποδεέστερος ήχος από το Heos της Denon για παράδειγμα, ενώ η σπάνια για τα δεδομένα του multi-room δυνατότητα σύνδεσης ακουστικών χωρίς να μας απογοητεύσει, δεν μας εξιτάρισε.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αμεσότητά και γρήγορη απόκριση στις εντολές, με το multi-tasking να είναι «βούτυρο στο ψωμί του», ριπάρει τα CD μας ενώ ταυτόχρονα αναπαράγει αρχεία ήχου MQA μοιράζοντάς τα σε άλλους χώοους. Χάνει πόντους χρηστικότητας γιατί δεν βλέπει κατ’ ευθείαν από το κουτί του τις μουσικές μας βιβλιοθήκες, η USB του χρησιμοποιείται μόνο τοπικά και οι δίσκοι που θα συνδεθούν εκεί θέλουν τη δική τους τροφοδοσία, ενώ καθιστά επί της ουσίας αδύνατη την χρήση ως media renderer. Όμως σε κάθε περίπτωση η εμπειρία χρήσης του Bluesound είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία στο χώρο του multiroom, καταργώντας σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τη χρήση υπολογιστή, κερδίζοντας σε απλότητα.


Σχόλιο:
Με την πιο σταθερή λειτουργία που έχουμε δει ποτέ σε multiroom και πλήθος μουσικών υπηρεσιών, το Bluesound απλοποιεί την υπόθεση αποθήκευσης της μουσικής μας και του διαμοιρασμού της σε όλο το σπίτι, καταργώντας σχεδόν παντού τη χρήση του PC και αναπαράγοντας MQA ταυτόχρονα.


Tip: Μπορεί να προγραμματιστεί για να δέχεται εντολές από το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

Tip 2: Μπορείτε να επιλέξετε να έχετε σταθερή ένταση από την έξοδο ήχου ή μεταβλητή. Ισχύει για τις αναλογικές και ψηφιακές εξόδους ταυτόχρονα. Η έξοδος του subwoofer ενεργοποιεί φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων κατ’ επιλογή.
Tip 3: Για να εμφανιστεί το εικονίδιο μιας εισόδου ήχου στην εφαρμογή, θα πρέπει να την έχετε συνδέσει πρώτα.


Υπέρ
Διαμοιρασμός ήχου από όλες τις εισόδους
Μικρό ύψος και διαστάσεις
Μεγάλος αριθμός συσκευών στο ίδιο δίκτυο, πολλά γκρουπ με πολλές συσκευές
Αναπαραγωγή MQA
Ρυθμίσεις ήχου


Κατά
Σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου
Μόνο τοπική χρήση USB
Δεν βλέπει αυτόματα τις μουσικές βιβλιοθήκες στο δίκτυο

 


BLUESOUND NODE 2
EIΔΟΣ: Προενισχυτής multiroom
ΕΙΣΟΔΟΙ HXOY: 1x3,5mm είσοδος ήχου, 1xΟπτική (με αντάπτορα), USB-A
ΕΞΟΔΟΙ ΗΧΟΥ: 1xRCA, 1xSubwoofer, 1xΟμοαξονική ψηφιακή, 1xΟμοαξονική ψηφιακή, 1xακουστικά 3,5χλστ.
ΑΛΛΕΣ: WiFi, Ethernet, Bluetooth aptX, Trigger out, IR in
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ: Ένταση, Παύση, Αναπαραγωγή, Επόμενο/Προηγούμενο κομμάτι, Πλήκτρα αφής
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ: MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, HRA, MQA
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: TuneIn, CALM Radio, iHeartRadio, Radio Paradise, Slacker Radio, Deezer, JUKE, Murfie, Napster, Qobuz, Rhapsody, Spotify, Tidal, WiMP
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 220x46x146 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 1,12 κιλά

Τιμή: 553€

Υπέρ
Διαμοιρασμός ήχου από όλες τις εισόδους
Άμεσο ριπάρισμα δίσκων CD με επιλογή ποιότητας
Υπηρεσίες Download ήχου υψηλής ανάλυσης
2ΤΒ αποθηκευτικού χώρου
Αναπαραγωγή MQA
Ρυθμίσεις ήχου

Κατά
Δεν έχει WiFi
Σύνδεση εξωτερικού σκληρού
Δεν βλέπει αυτόματα τις μουσικές βιβλιοθήκες στο δίκτυο
Μόνο τοπική χρήση USB

 

BLUESOUND VAULT 2
EIΔΟΣ: Προενισχυτής/CD ripper/multi-room
ΕΙΣΟΔΟΙ HXOY: 1x3,5mm είσοδος ήχου, 1xοπτική (με αντάπτορα), 2xUSB-A
ΕΞΟΔΟΙ ΗΧΟΥ: 1xRCA, 1xSubwoofer, 1xΟμοαξονική ψηφιακή, 1xΟμοαξονική ψηφιακή, 1xακουστικά 3,5χλστ.
ΑΛΛΕΣ: Ethernet, Bluetooth aptX, Trigger out, IR in
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ: Ένταση, Παύση, Αναπαραγωγή, Επόμενο/Προηγούμενο κομμάτι, Πλήκτρα αφής
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ: MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, HRA, MQA
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: TuneIn, CALM Radio, iHeartRadio, Radio Paradise, Slacker Radio, Deezer, JUKE, Murfie, Napster, Qobuz, Rhapsody, Spotify, Tidal, WiMP, HDtracks, HighresAudio
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 220x90x192 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 1,84 κιλά

Τιμή: 1.309€
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΛAΪOΣ N.I.
ΕΠΑΦΗ: 210.8629.513

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ

FaLang translation system by Faboba