fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 16:01

Deladap: Bring It On [Review]

Οι Dela Dap είναι ένα τσέχικο συγκρότημα με έδρα την Πράγα. Σχηματίστηκαν πριν δέκα χρόνια, κυκλοφορούν τους δίσκους τους στην δική τους εταιρεία και αυτός είναι αισίως ο έβδομος.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια μουσική κολεκτίβα με κεντρικά πρόσωπα έναν συνθέτη και δύο τραγουδίστριες οι οποίοι συνεργάζονται κατά περίπτωση με όσους και όποιους άλλους μουσικούς είναι απαραίτητο.

Επιφανειακά ή και τυπικά οι Dela Dap είναι jazz γκρουπ αλλά στην πράξη προσεγγίζουν ακομπλεξάριστα την jazz ως στιλιστική αναφορά μάλλον παρά σαν ιδίωμα με τους δικούς του κώδικες. Χρησιμοποιούν δηλαδή στοιχεία swing, Dixie, λίγη cool συνδυάζοντας τα με πολλά άλλα που μόνον jazz δεν είναι, latin, soul, ακόμα και funk. Δεν υποκρίνονται ότι είναι «αυθεντικοί» ούτε ότι κάνουν «υψηλή τέχνη», να διασκεδάσουν τον κόσμο θέλουν και το πετυχαίνουν στο ακέραιο.


Καλές και αισθησιακές όσο χρειάζεται φωνές, άψογο αλλά και κεφάτο παίξιμο έστω και αν τα σόλο λάμπουν διά της απουσίας τους, τραγούδια γραμμένα σωστά αλλά όχι και μηχανικά, πειθοντάς σε ότι έχουν λόγο ύπαρξης...

Με περίσσεια καλού γούστου και όχι λίγη έμπνευση οι Dela Tap αποδεικνύουν ότι μπορείς να σέβεσαι και να τιμάς το πνεύμα – μα και το ήθος – της μεγάλης παράδοσης της jazz, δίχως να τηρείς κατά γράμμα ή και κάποτε αδιαφορώντας για το τυπικό και τους κανόνες της.

Αν αυτό δεν λέγεται δημιουργική όσμωση τότε δεν ξέρω τι λέγεται ή και αν υφίσταται καν αυτή η διαδικασία...Και σίγουρα το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και η μουσική ουσία στα οποία καταλήγουν αυτοί οι Τσέχοι υπερβαίνει κατά πολύ τους περισσότερους από τους αυτόκλητους swingsters οι οποίοι έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναφύονται παντού και φυσικά και στην χώρα μας.

Γιατί επιτέλους, οι Pink Martini, εκτός από Αμερικανοί, ήταν μοναδική περίπτωση για πολλά χρόνια και είχαν πίσω τους τεράστια εμπειρία πριν να φτάσουν να ανακηρυχθούν νέοι «βασιλείς του lounge». Για αυτό και πρέπει κανείς να καταβάλλει πολύ μεγάλο κόπο και να μοχθήσει σε όλα τα επίπεδα, όπως ακριβώς οι Dela Tap, για να μπορέσει έστω και να τους συναγωνιστεί με αξιώσεις!


7/10
ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

 

Chat Chapeau /AN

FaLang translation system by Faboba