fbpx
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 00:00

iFI nano iDSD

Η iFI δεν είναι τυχαία εταιρία, αυτό αποδεικνύει άλλωστε η συνεχής ροή προϊόντων που φέρνει στην αγορά. Όλα στην αιχμή της audio τεχνολογίας και όλα, σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών μας.

Την ίδια ημέρα που πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη του nano iDSD, την ίδια μέρα το είχαμε στα χέρια μας από την AudioSoul, την αντιπροσωπία της iFI στην Ελλάδα. Ίδιας γραμμής με τα άλλα μοντέλα της iFI, το iDSD έρχεται και αυτό σε σασί αλουμινίου, μόνο που έχει «nano» διαστάσεις σε σχέση με τη σειρά micro της εταιρίας. Έχει μήκος κάτω από 10εκ., με τα ρυθμιστικά μέσα και ύψος πάνω από 2,5εκ., λίγο μεγαλύτερο από ένα πακέτο τσιγάρα.

Όπως λέει και το όνομα του, είναι αφιερωμένο στην υψηλή ανάλυση και κυρίως στα αρχεία DSD. Φέρει ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών και εμπεριέχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου για τροφοδοσία. Η εμπρός πλευρά έχει το μεταλλικό περιστρεφόμενο ρυθμιστικό στάθμης, τη θύρα ακουστικών και ένα ζεύγος αναλογικών εξόδων για σύνδεση σε στερεοφωνικό. Η πίσω πλευρά έχει τη θύρα USB, έναν επιλογέα φίλτρου και μια ομοαξονική ψηφιακή έξοδο (μόνο σε PCM) για σύνδεση σε εξωτερικό DAC.

Σίγουρα, από τα παραπάνω λίγα, ...πιάστε σχετικά με την αποστολή του nano iDSD, που επικεντρώνεται κυρίως σε δύο χρήσεις: ως ενισχυτής ακουστικών για smartphone και ως USB DAC υψηλού επιπέδου για τον υπολογιστή. Το μηχανάκι δεν έχει όρια αναλύσεων, αφού μπορεί να «δει» το εύρος των διαθέσιμων αρχείων μουσικής - είπαμε, παίζει και DSD και μάλιστα με ιδιαίτερη μαεστρία. Κάτω από το σασί υπάρχει μια κάρτα στην οποία ξεχωρίζει η μπαταρία των 1400mAh, που κρατάει περίπου 10 ώρες.

Η μπαταρία δεν προσδίδει μόνο φορητή αυτονομία στη συσκευή, της χαρίζει επίσης κι ένα γραμμικό τροφοδοτικό με όφελος τον καλό ήχο. Η ίδια θύρα USB είναι η είσοδος για τη φόρτιση της μπαταρίας, αλλά και για τη τροφοδοσία με σήμα.

H θύρα USB στηρίζεται τον οδηγό τσιπσέτ XMOS, έκδοσης 8U6C5, που σημαίνει ότι έχει 8 πυρήνες, προσωρινή μνήμη 64Κ και συμβατότητα USB 2.0. Για να τα δει όλα αυτά ο Windows υπολογιστής, θα πρέπει να κατεβάσουμε λογισμικό από την ιστοσελίδα της εταιρίας για εγκατάσταση. Για Mac OS και για Linux δε χρειάζονται οδηγοί. Μάλιστα, το λογισμικό της iFI ανοίγει παράθυρο στην οθόνη, όπου παρουσιάζει την ανάλυση των tracks που ακούμε, μιας και η συσκευή δε φέρει -εκτός από ένα LED- καμιά ένδειξη. Τη δυνατότητα αυτή τη βρήκαμε αρκετά χρήσιμη.

Πάντως, η δύναμη του nano iDSD είναι ένας μικροελεγκτής της STC, που προσφέρει κάποιο είδος smart υπόστασης στη συσκευή. Αυτός τρέχει ρουτίνες που έχει αναπτύξει η iFI, με σκοπό να διαχειρίζεται κάθε φορμά αρχείου διαφορετικά (π.χ., DSD, DXD ή PCM). Όσον αφορά τη μετατροπή από ψηφιακό σε αναλογικό, έχουμε το τσιπάκι DSD1793 της Βurr-Brown, το οποίο ξέρει, τόσο από DSD όσο και από PCM. Προσέξετε: το DSD, στο όνομα του τσιπ, υπάρχει το ίδιο μόνο για PCM (το PCM1793).

Δεν πρόκειται για κανένα καινούργιο τσιπ, κυκλοφορεί από το 2003 και αναφέρεται με λόγο σήματος προς θόρυβο στα 130dB. Το έχουμε συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε πολλά SACD players, όπως των Κrell και Sony. Στην έξοδο, που είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα του ήχου του nano iDSD, χρησιμοποιείται μετά τη μετατροπή ένα χαμηλοπερατό φίλτρο και επομένως ο έλεγχος της στάθμης είναι αναλογικός.

Με αυτόν τον τρόπο δε χάνουμε σε ανάλυση, κάτι που θα συνέβαινε αν είχαμε ψηφιακό έλεγχο στάθμης, όμως δεν μπορεί έτσι να αποφευχθεί ο σχετικός κυκλωματικός θόρυβος. Το ρυθμιστικό στάθμης ελέγχει, τόσο την έξοδο των ακουστικών όσο και τις RCA. Επομένως, εάν συνδέσουμε τη συσκευή σε στερεοφωνικό, θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε τοποθετημένα ακουστικά και το volume του iDSD ψηλά γιατί έχει… τα βολτ του. Μάλιστα, αν τα ακουστικά μας είναι πολύ ευαίσθητα, ο κατασκευαστής προτείνει τη χρήση εξωτερικού εξασθενητή.


ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ…
Τo εντυπωσιακό με τα μηχανάκια της iFI είναι η συσκευασία τους, που θυμίζει κάτι από Apple. Έρχονται σε λευκό κουτί πολυτελείας. Στη συσκευή της δοκιμής βρήκαμε αυτοκόλλητα αντιολισθητικά πατάκια, αντιολισθητική επιφάνεια, καλώδιο USB, θήκη φύλαξης και μεταφοράς, με ειδικά λαστιχάκια για να το πιάσουμε με το smartphone μας.

Δε βρήκαμε όμως το καλώδιο OTG (για Android) ή το lighting camera kit (για iOS), που είναι χρήσιμα για τη σύνδεση του nano iDSD με το smartphone μας. Αν αυτό είναι Android, τότε με ένα OTG (USB On The Go) καλώδιο μπορείτε να μετατρέψετε το κινητό σας σ' ένα κορυφαίο φορητό player, που δε θα πιστεύετε σ’ τ' αφτιά σας...

Το δοκιμάσαμε με το Xperia Z2 της Sony και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό - ακόμα και το YouTube ακούστηκε πολύ καλά. Το ίδιο κάναμε και με το iPad Air, που χρησιμοποιούμε στο στούντιο, χρησιμοποιώντας ως player την app την Onkyo. Εδώ μέχρι DSD παίξαμε σε Apple συσκευή. Καλό. Το iFI οδηγεί με άνεση τα ακουστικά μας, εμείς χρησιμοποιήσαμε τα AKG Κ845ΒΤ με καλωδιακή σύνδεση γιατί είναι και Bluetooth. Λεπτομέρειες, έκταση και όλη η χαρά της μουσικής, εκεί.

Το ευχαριστηθήκαμε με το παραπάνω. Βέβαια, το μέγεθός του (μάλλον ο όγκος του) δεν είναι βολικό για να ταιριάζει με το κινητό. Θα το θέλαμε πιο επίπεδο, όπως είναι το E18 Kunlun της FiiO. Στις σπιτικές ακροάσεις επίσης το nano iDSD χαρίζει ποιότητα και σοβαρές επιδόσεις, σε σημείο που να τα βάζει με δημοφιλείς μετατροπείς - χώρια που παίζει και DSD. Τα άπαντα δηλαδή των ψηφιακών αρχείων. Το συμπέρασμα είναι ότι το nano είναι ένα σημαντικό βήμα στο χώρο του mobile audio και στους μετατροπείς, που σίγουρα θα το χαρείτε με το παραπάνω και δεν κοστίζει πολλά.

Μόλις 189 ευρώ.

ΥΠΕΡ
Υποστηρίζει όλα τα 2-κάναλα φορμά
Φορητό και επαναφορτιζόμενο
Συμβατό με Android και iOS
Καλόηχο


ΚΑΤΑ
Μορφή, σχήμα
Όχι microUSB


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
EIΔΟΣ: Φορητός DAC και ενισχυτής ακουστικών
ΠΑΙΖΕΙ: Aπό MP3 μέχρι FLAC και DSD
ANAΛΥΣΗ PCM: 44.1/48/88.2/96/176.4/192/384kHz
ANAΛΥΣΗ DSD: 2.8/3.1/5.6/6.2MHz
EΞΟΔΟΙ: 1xUSB, 1xΟμοαξονική, 1xΑκουστικών mini jack, 1xΖεύγος RCA
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Μπαταρία και USB
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 87x68x28χλστ.
ΒΑΡΟΣ:162γρ.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audio Soul www.audio-soul.gr

ΕΠΑΦΗ: 210.3839.399
ΤΙΜΗ: 189€

nano-3.jpg

nano2.jpg

nano-1.jpg

nano_idsd.jpg

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Cambridge Audio DacMagic XS Bryston BUC-1 [Review] »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...