fbpx
Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 00:00

Leben CS300X

Η Leben μας εισάγει για τα καλά στον ιαπωνικό τρόπο σκέψης, με έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή στηριγμένο στην EL84 που δε στοιχίζει πολλά.

Μάλιστα, ο ενισχυτής παράγεται και σε απλούστερη και φθηνότερη εκδοχή, τη CS300, με το ίδιο σασί και εξωτερική εμφάνιση, αλλά υποδεέστερα υλικά, από λυχνίες και πυκνωτές μέχρι το μετασχηματιστή τροφοδοσίας και το φινίρισμα.

Το βασικό οπτικό χαρακτηριστικό του Leben, πέραν της πανέμορφης ρετρό εμφάνισης, είναι το μικρό μέγεθος, το οποίο του επιτρέπει να χωρέσει σχεδόν παντού.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Έχοντας συνηθίσει από τα απλά layout των audiophlile ενισχυτών, το βλέμμα μου έπεσε αχόρταγα επάνω στην πληθωρική –από την άποψη των «ρυθμιστικών»- χρυσαφένια πρόσοψη του μικρού CS300X. Έχουμε και λέμε: έξοδος ακουστικών, με επιλογέα αεροπορικού τύπου ανάμεσα σε αυτήν και την έξοδο για τα ηχεία. Ισορροπία καναλιών υπό τη μοναδική επιγραφή «Balancer». Τέλος, ενίσχυση χαμηλού σε δύο βήματα, +3 και +5dB, με το προφανές όνομα «Βass Boost», κατάλληλη για νυχτερινές ακροάσεις σε χαμηλή στάθμη.

Η πίσω όψη έχει ένα ακόμη ασυνήθιστο ρυθιστικό. Αντί για διαφορετικές εξόδους με βύσματα, προφανώς για οικονομία χώρου, υπάρχει επιλογέας, μάλιστα τριών θέσεων (4, 6 και 8Ω), για την καλύτερη δυνατή προσαρμοργή με τα ηχεία σας.

Τέλος, υπάρχει έξτρα ακροδέκτης γείωσης. Αυτός δεν υπονοεί κάποιο προαιρετικό phono stage, αλλά την ανάγκη του ενισχυτή να γειωθεί το σασί του, όταν το single ended σήμα που θα έρθει στις εισόδους του δεν κουβαλά γείωση (όπως συμβαίνει με πολλές πηγές που δεν παίρνουν καν γείωση από την πρίζα ή που παίρνουν μεν, αλλά δεν τη δίνουν στο σήμα). Προσέξτε αυτό το σημείο και τραβήξτε καλώδιο σε κάποια γείωση στο πολύμπριζο, εάν διαπιστώσετε στατικά φορτία επάνω στο σασί του CS300X.

Καθώς αυτό συμβαίνει και με τον Mactone, μπορώ να υποθέσω ότι οι Ιάπωνες έχουν την τάση να μη γειώνουν τα σασί τους μέσω της τροφοδοσίας. Η έκδοση με το «Χ», όπως ανέφερα, είναι σημαντικά αναβαθμισμένη σε επίπεδο υλικών, αρχής γενόμενης από το ξύλο των πλευρών που εδώ είναι καναδεζικό white ash και τα κουμπιά που είναι επίχρυσα 24Κ. Κεντρικά σημεία αναβάθμισης εντός αποτελούν o μετασχηματιστής τροφοδοσίας, οι δύο έξοδοι αυξημένης απόκρισης και οι καλύτερες δίοδοι.

Βέβαια, οι τέσσερις Mullard ΕL84 είναι το «χάι-λάιτ», ενώ στην οδήγηση, οι δύο General Electric 5751 (ειδικός τύπος της 12AX7/ECC83) απαντούν και στην απλή έκδοση. Ωστόσο, τα καλύμματα των βάσεων εδώ είναι επίχρυσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι αντιστάσεις RMG-F με επίχρυσους ακροδέκτες, oι πυκνωτές OSCon (Sanyo) και Silmic (ELNA) για αποσύζευξη της τροφοδοσίας, ενώ στο σήμα υπάρχουν κάποιοι metalized πολυπροπυλενίου με θωράκιση τύπου mesh. H εσωτερική κατασκευή είναι αψεγάδιαστη. Ο ενισχυτής χωρίζεται σε δύο επίπεδα από ένα μεγάλο μεταλλικό χώρισμα.

Επάνω από αυτό, δηλαδή κάτω από το καπάκι, υπάρχουν οι λυχνίες και οι μετασχηματιστές, καθώς και κάποιοι πυκνωτές και αντιστάσεις που καλύπτονται από καπάκια με το λογότυπο της Leben. Kάτω από αυτό υπάρχουν οι συνδέσεις χωρίς πλακέτα, με ορθογώνιες χάλκινες μπάρες να συνεισφέρουν στην τάξη των καλωδιώσεων. Τέλος, τόσο το ποτενσιόμετρο στάθμης με αίσθηση διακριτών βημάτων όσο και αυτό της ισορροπίας καναλιών υλοποιούνται με το μπλε Alps.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο CS300X εκμεταλλεύεται όσο μπορεί τη μικρή του ισχύ, αρκεί βέβαια το ηχείο να διαθέτει προσεγμένη αντίσταση. Καταρχάς τον άκουσα με τα Harbeth Super HL5 και το αποτέλεσμα ήταν αληθινά μαγευτικό σε χροιές, τρισδιάστατο και με καθαρότητα, ενώ σίγουρα τον βοήθησε το γεγονός ότι και αυτό το Harbeth διαθέτει πολύ γεμάτο και απόλυτα ελεγχόμενο, με σαφή νότα, μπάσο.

Ακολούθως, τον συνέδεσα με την ιδιοκατασκευή μου, το οποίο ως χαρακτηριστικό (104dB/8Ω) του δίνει τη δυνατότητα να κάνει πάρτι, γεγονός που ο Leben εκμεταλλεύτηκε απόλυτα, δείχνοντας υγιέστατα άκρα και απόδοση ισχύος.

Ο CS300X κάνει τα πάντα για την υφή του ήχου και πετυχαίνει με άνεση να προσπεράσει σε αυτό το θέμα τους ανταγωνιστές του, αφήνοντάς μας μια πολύ καλή γεύση τού τι σημαίνει ιαπωνική σχολή στις λυχνίες. Ταυτόχρονα, ακούγεται και αρκετά μοντέρνος ή δυτικός, αν θέλετε, με την έννοια των άκρων, των δυναμικών και της λεπτομέρειας. Αυτή η υφή θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξαιρετικά στιλπνή και λεπτοφυής, με μεγάλη πυκνότητα αρμονικής πληροφορίας και ευκινησία.

Φυσικά, αναφέρομαι στην ευρύτερη μεσαία περιοχή, όπου ο Leben διδάσκει χροιές, μικροδιακυμάνσεις του τόνου και του ρυθμού απέναντι, π.χ., στον Manley Stingray και τον PrimaLuna Prologue Two.

O πρώτος έχει τις πιο πολλές ομοιότητες στη χροιά με τον ιαπωνικό ολοκληρωμένο, λόγω της EL84 που χρησιμοποιεί, ενώ είναι πιο δυναμικός, με περισσότερα άκρα και, ίσως, λεπτομέρεια. Ο δεύτερος επίσης «ρίχνει» στον Leben σε αυτούς τους τομείς (ας μην ξεχνάμε ότι οι προαναφερθέντες είναι 40W).

Όμως και οι δύο αδυνατούν να πιάσουν τη σπιρτάδα, την περιγραφή και την ευκρίνεια της μεσαίας του CS300X. Εδώ, η λέξη-κλειδί είναι η ομοιογένεια του φάσματος και η χρονική συνέχεια που κυριαρχεί πριν από την όποια λεπτομέρεια ή «χτύπημα».

Οι Ιάπωνες, εν ολίγοις, στήνουν τον ήχο τους, ώστε να τον ακούς χωρίς προσπάθεια και να τον αισθάνεσαι ήρεμα και βαθιά, ενώ οι Αμερικανοί και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι προτιμούν να... ταΐζουν τον «αυτί-κυνηγό» και συλλέκτη πληροφοριών. Έτσι, δίπλα στους άλλους δύο, ο Leben ακούγεται πιο συγκεντρωμένος και πυκνός, με πιο εκλεπτυσμένα μουσικά νοήματα. Αλλά, πάλι, ακούγοντας τον πολύ πιο ακριβό Mactone, κατάλαβα ότι ο Leben όντως πατάει σε δύο... βάρκες, έχοντας τόσες διαφορές όσες και ομοιότητες με τα δυτικά πρότυπα ήχου.

Θα έλεγα λοιπόν ότι η Leben, με τον CS300X, κάνει προσιτό τον ιαπωνικό τρόπο αναπαραγωγής στους δυτικούς καταναλωτές, τόσο από άποψη τιμής όσο και ηχητικής φυσιογνωμίας. Αλλά το κάνει με εξαιρετικά χαριτωμένο τρόπο.

TAYTOTHTA

Ισχύς: 2x15Wrms

Απόκριση: 15Hz-100KHz

Ευαισθ./αντίσταση: 600mV/-

Είσοδοι: 5 line, 1 tape

Έξοδοι: 1 tape, 4/6/8Ω

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 35x13,8x22,5 εκ.

Βάρος: 10 κιλά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Audio Research VSi75 Mactone XM-IIA »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...