Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 22:42

Sennheiser Momentum

ΤΟΣΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΟΣΟ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΣΟ ΡΕΤΡΟ ΟΣΟ Η SENNHEISER.

Ένα περίτεχνο ζευγάρι ακουστικών, με το δυνατό όνομα Momentum, μας φέρνει η νέα συλλογή της Sennheiser. Πρόκειται για on-ear ακουστικά, ένας είδος κλειστού τύπου που δε κλείνουν τα αυτιά, αλλά τα σκεπάζουν.

Τέτοια ακουστικά είναι κυρίως mobile, δηλαδή για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, για όσους ταξιδεύουν ή για χρήση με τo κινητό - αυτό βέβαια δεν τα αποκλείει για hi-fi ακροάσεις μέσα στο σπίτι. Τα Μomentum έρχονται σε πολυτελή συσκευασία, πολύ μεγάλο κουτί για το μέγεθός τους,  μέσα στο οποίο υπάρχει μια σκληρή και ανθεκτική θήκη μεταφοράς.

Από τη θήκη μέχρι το σετ των ακουστικών επικρατεί το καφέ χρώμα, που «σπάει» στα μεταλλικά σημεία με inox. Μέσα στη θήκη σε ειδική «τσέπη» θα βρούμε διάφορα χρήσιμα αξεσουάρ, όπως ένα δεύτερο καλώδιο και έναν προσαρμογέα (αντάπτορα) από μικρό 3,5mm τζακ για φορητές συσκευές σε μεγάλο 6,35mm, 

Τα Momentum, αρχικά, μπορεί να δείχνουν ότι απευθύνονται σε στερεοφωνικό σύστημα, αλλά η δυναμική τους είναι για χρήση σε iOS συσκευές, δηλαδή της Apple. Mε μια μικρή περιστροφή αλλάζουμε καλώδιο και από απλό δέχεται ένα με ενσωματωμένο τηλεχειριστήριο και μικρόφωνο για συσκευές της Apple.

Είναι απλό, για να ενεργοποιηθεί ο τηλεχειρισμός του iPhone, iPod ή iPad χρειάζεται ειδικό τζακ, με περισσότερες επαφές από το μινι τζακ. Το τζακ είναι μεταλλικό με «σπαστό» άκρο που λαμβάνει διάφορες γωνίες ώστε να «βγαίνει» εύκολα από την υποδοχή σε περίπτωση που τραβηχτεί.

Μεταλλικό επίσης στην ίδια απόχρωση με το τζακ είναι και το τηλεχειριστήριο που επιτρέπει αποδοχή, απόρριψη της κλήσης και αυξομείωση της έντασης. Το άλλο καλώδιο, αυτό δηλαδή χωρίς το τηλεχειριστήριο, είναι απλό σε όλα τα σημεία, ακόμα με κλασικά μαύρα πλαστικά τζακ. Το μήκος των καλωδίων είναι 1,4 μέτρα το καθένα και η διατομή τους κυκλική.

Το εντυπωσιακό με τα Mοmentum είναι η σχεδίασή τους. Το καφέ κυριαρχεί παντού, από τα καφέ μαλακού δέρματος μαξιλαράκια μέχρι το καφέ ντύσιμο με σκληρό δέρμα της στέκας. Πρόκειται για αρκετά ελεύθερα και άνετα ακουστικά, τα μεγάφωνα μετατοπίζονται εύκολα επάνω στη στέκα ώστε να «έρθουν» στη θέση των αυτιών μας και να «δέσουν» με το κεφάλι μας.

Τα ακουστικά έχουν πλήθος στοιχείων «κλειστού τύπου» ώστε να αποκόπτουν μεγάλο ποσοστό εξωτερικών θορύβων, μετατρέποντας τόσο την ακρόαση όσο και τις τηλεφωνικές κλήσεις σε απόλαυση. Συνολικά η σχεδίασή τους παραπέμπει σε ρετρό καταβολές, κάτι που κυρίως οφείλεται στα ελεύθερα καλώδια επάνω από τις κάψες, ενώ η Sennheiser δεν παρέλειψε να βάλει τ’ όνομά της σε πολλά σημεία των Momentum.

Μέτρησα έξι φορές το Sennheiser με το καλώδιο για iOS. O ανταγωνισμός στα ακουστικά χτυπάει κόκκινο και η Sennheiser δε θέλει να γίνει ουραγός στην κούρσα αυτή, αφού ασχολείται με το άθλημα εδώ και 65 χρόνια. Έτσι η ποιότητα κατασκευής των Momentum είναι κορυφαία, κάτι που φυσικά το εκτιμά κανείς με τα χρόνια χρήσης.

 

ΠΩΣ ΗΧΕΙ;

Μόλις τοποθετηθούν τα ακουστικά στα αυτιά, το πρώτο που αισθάνεσαι είναι μια απαλή ζεστή... απομόνωση. Η αίσθηση αυτή αποδίδεται από το μαλακό δέρμα που χρησιμοποιούν, κάτι που τώρα το χειμώνα είναι επιθυμητό.

Ο κατασκευαστής λέει ότι είναι ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα και καθαρίζονται εύκολα. Το στοιχείο αυτό δεν μπορούμε να το δοκιμάσουμε μέσα στον Δεκέμβριο, το καλοκαίρι με καύσωνα, ίσως...  Τα Momentum, που τα χρησιμοποιούμε περίπου δυο μήνες τώρα, τόσο indoors όσο και outdoors, αποδείχθηκαν εξαιρετικά. Δεν έδειξαν κανένα στοιχείο καταπόνησης ή αλλοίωσης της κατασκευής τους, εκτός από τη θήκη τους.

Η ατσάλινη στέκα τα κρατάει σταθερά στη θέση τους. Η δοκιμή των ακουστικών έγινε τόσο σε οικιακό audio σύστημα όσο και σε πολύωρα ταξίδια. Τα συνδέσαμε στο DargonFly της Audioquest, αλλά και σε πολύ ακριβότερα DAC/ενισχυτές ακουστικών. Στο δρόμο τα ακούσαμε με τα Sony Xperia S και HTC X8. Τα ακουστικά συγκρίθηκαν με τα Bowers & Wilkins P5 και τα Philips Fidelio L1, όλα ιδίου τύπου και τιμής. Επίσης συγκρίθηκαν και με τα αναφοράς, που χρησιμοποιούμε χρόνια, HA-DX3 της JVC. 

Tα Sennheiser Momentum έδειξαν αμέσως το ταμπεραμέντο τους, δεν είναι βέβαια επιπέδου HD700, αλλά έχουν πολλά hi-fi στοιχεία. Ο ανταγωνισμός εδώ είναι σκληρός. Ασφαλώς παίζουν καλύτερα από τα L1, ενώ δίνουν μάχη να επικρατήσουν των B&W P5, όμως δεν ξεπερνούν τα κλασικά HA-DX3. Ο ήχος είναι ήσυχος και απαλός, όπως το «δέρμα» τους. Έχουν εξαιρετική για την κατηγορία ταχύτητα και δε δείχνουν κανένα σημείο σκληρότητας ή βάρους.

Ισορροπημένα σε κάθε σημείο, η απόκριση στα χαμηλά είναι εξαιρετική και όχι υπερβολική, όπως στα «μοντέρνα» ακουστικά, τα μεσαία είναι γλυκά και περιγραφικά, ενώ τα πρίμα «τραγανά». Ακόμα και σε δύσκολα συμφωνικά έργα τα ακουστικά βγήκαν παλικάρια. Βέβαια, όσο καλύτερη ήταν η ηχογράφηση τόσο ανέβαζαν επίπεδο.

Σε κομμάτια 192/24 έδειξαν την καθαρότητα και τα όριά τους. Βέβαια, δεν έχουν το βάθος της σειράς HD της Sennheiser, ούτε τον αέρα και το μέγεθος των HA-DX3 της JVC, όμως για ακουστικά των 300 ευρώ είναι από τα κορυφαία. Κάθονται καλά στα αυτιά, δεν κουράζουν εύκολα και είναι ρετρό.

Σίγουρα αντέχουν στα χρόνια και στην κακή χρήση. Αν η μουσική ακρόαση συνεχίζεται εκτός σπιτιού και στην τσέπη σας έχετε κάτι σε iOS, τότε τα Sennheiser Momentum είναι πρώτης τάξης επιλογή!

 

ΥΠΕΡ

Δέρμα

Διπλή χρήση

Κατασκευή

 

KATA

Σκληρός ανταγωνισμός

Δεν αγγίζουν τα καθαρόαιμα κλειστού τύπου

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ένα ζευγάρι ακουστικών ικανό να μετατρέψει τις τηλεφωνικές σας κλήσεις σε «στενές επαφές», αλλά και να βάλει ποιοτικό ήχο στα ταξίδια σας. Δυνατό τους σημείο, η αντοχή στο χρόνο.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΙΔΟΣ: On-ear για iOS

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ: 35 χλστ.

EYΑΙΣΘΗΣΙΑ: 110dB (1KHz/1V)

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΟΤΗΤΩΝ: 16Hz-22.000KHz

EMΠΕΔΗΣΗ: 18Ω

BAΡΟΣ: 180 γρ.

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Φ. Νάκας, 

ΕΠΑΦΗ: 210.6686.160

ΤΙΜΗ: 299 ευρώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: KEF M500 »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...