fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 13:45

LG OLED65E7V Τηλεόραση [Review]

Ο βασιλιάς του μαύρου. Oι OLED τηλεοράσεις έχουν πια καθιερωθεί, αφού είναι η πιο εξωτική τεχνολογία εικόνας σήμερα.

Μέχρι πρότινος όταν αναφερόμασταν σε OLED τηλεόραση το μυαλό μας πήγαινε κατευθείαν στην LG. Από πέρσι και πολύ περισσότερο από φέτος, στο παιχνίδι έστω και με φειδωλό αριθμό διαθέσιμων σειρών έχουν μπει και άλλοι (πολλοί) κατασκευαστές αναγνωρίζοντας έτσι την υπεροχή της τεχνολογίας αυτής. Τηλεοράσεις OLED κυκλοφορούν πια οι B&O, Loewe, Panasonic, Philips, Sony και άλλες. Κοινή τους βάση, το πάνελ OLED της LGD (της θυγατρικής εταιρίας της LG που ονομάζεται LG Display). Το πάνελ αυτό είναι τεχνολογίας WOLED ή αλλιώς WRGB (όπου W σημαίνει White και έχει τέσσερα υπο-πίξελ). Τώρα πια από τις παραπάνω OLED τηλεοράσεις είναι η καλύτερη, αυτό προκύπτει στην ιδιαίτερη «πινελιά» βελτιστοποίησης που εφαρμόζει ο κάθε κατασκευαστής τους. Αφού όλοι χρησιμοποιούν πάνελ LG, η διαφορά τους πια εστιάζεται στο σχεδιασμό της εμφάνισης, στον εξοπλισμό της τηλεόραση και στην τελική τιμή.

 

 

Για το 2017 η LG υποσχέθηκε βελτιωμένες επιδόσεις στον τομέα κυρίως της φωτεινότητας, κάτι αποτελεί και το αδύναμο σημείο των OLED, αφού υστερούν σημαντικά έναντι των LCD τηλεοράσεων σε μια αναλογία που φθάνει τα 50%. Το φως είναι απαραίτητο στην εποχή του HDR, όπως επίσης και το χρώμα, που όμως οι OLED στερούνται όσο αφορά την έκταση του φάσματος που προσφέρουν. Όμως το μαύρο των OLED, δηλαδή το κοντράστ, είναι το αδιαμφισβήτητο ατού τους. Μην ξεχνάμε τις plasma τηλεοράσεις, οι οποίες παρόλο ότι παρείχαν εξαιρετικό μαύρο, δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν λόγο αδυναμίας περεταίρω εξέλιξης και οικονομικών πόρων κυρίως από την Pioneer. Η «μαμά» LG έχει ετοιμάσει πολλές OLED τηλεοράσεις για το 2017, την καλύτερη και πιο προσβάσιμη σε σχέση με την τιμή της, είναι η OLED65E7V δοκιμάζουμε εδώ. Μια 65 ιντσών, μια σχεδόν γυάλινη επιφάνεια. Πιο πάνω από αυτή υπάρχουν τα μοντέλα G7, που διαφέρει μόνο σχεδιαστικά και η πιο λεπτή τηλεόραση της βιομηχανίας σήμερα, η Wallpaper (W7). Τεχνολογικά, η 65E7V έχει υλοποιηθεί με ότι καλύτερο διαθέτει η LG στη φαρέτρα της.

Το πάνελ με εγγενή ανάλυση 3.840x2.160 pixels είναι 10 bit, ενώ η μηχανή επεξεργασίας είναι η ίδια με πέρσι αλλά με βελτιωμένο λογισμικό, η Perfect Mastering Engine. Σε ότι αφορά στο HDR (High Dynamic Range) παρέχεται συμβατότητα με τα συστήματα HDR-10, Dolby Vision και HLG, όπως και μετατροπή περιεχομένου SDR σε HDR, το Active HDR. Hχητικά, φέρει σύστημα 4.2 καναλιών, ισχύος 60W είναι συμβατή και με το σύστημα Dolby Atmos. Σχεδιαστικά η τηλεόραση στη πιο λεπτή της περιοχή έχει πάχος 2,57 χιλιοστά και η οθόνη OLED είναι τοποθετημένη σε διαφανή γυάλινη πλάκα. Με το Magic Remote, έτσι λέγεται το τηλεχειριστήριο της, κύλισης μπορούμε γρήγορα και απλά να πλοηγούμαστε στα μενού και στις εφαρμογές. Ο συνδυασμός του webOS 3.5 με το Magic Remote, για άλλη μία φορά αποτελούν εγγύηση ευχρηστίας και ταχύτητας.

Η 65E7V είναι μία σύγχρονη δικτυακή και έξυπνη τηλεόραση. Πέρα από το Wi-Fi, το παρόν δίνει και το Bluetooth για σύνδεση περιφερειακών συσκευών, αλλά και το streaming ήχου σε ασύρματα ηχεία. Δυνατός και γρήγορος ο browser που έχει, αλλά και ο γρήγορος media player της είναι τα κρυφά της ατού. Το μενού ρυθμίσεων είναι πλήρες ενώ φυσικά σήμα κατατεθέν αποτελούν οι ρυθμίσεις κατά isf για να «φέρουμε» την εικόνα στις προδιαγραφές που θέλουμε. Η τηλεόραση διαθέτει αναλογικό και ψηφιακούς δέκτες DVB-T/S με συνατότητα εγγραφής ψηφιακών προγραμμάτων σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Είναι ακόμη ΗΒΒ v1.5, αλλά δεν είναι 3D όπως η περσινή 65E6.

 



ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
To μαύρο μπορεί από μόνο του να κερδίσει τον αγώνα των εντυπώσεων, αυτό είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο. Είναι όμως και το ζητούμενο; Οι ΟLED τηλεοράσεις ξεχωρίζουν από το απόλυτο βαθύ μαύρο, την ταχύτητα τους και την μεγάλη γωνία θέασης που παρέχουν σε ότι έχει να κάνει με την φωτεινότητα τους. Όμως, στην αντίπερα όχθη, χάνουν σε δυναμικά, ενώ όπως έχουμε ξαναπεί τα χρώματά τους γίνονται πιο ελαφρά όταν η εικόνα γεμίζει με φως, ενώ δεν παίζουν το ίδιο σε σκοτεινούς ή χώρους με υψηλό περιβάλλοντα φωτισμό. Τα θέματα αυτά τα είχαμε αναλύσει και στην εποχή των plasma τηλεοράσεων. Όμως η φετινή E7 έχει ανεβάσει τις επιδόσεις της, αφού η LG βελτίωσε ελαφρά τις περσινές «μικρές» αδυναμίες, που μόνο ένας ειδικός μπορούσε να εντοπίσει. Η 65 ιντσών οθόνη της τηλεόρασης σε καθηλώνει με το μαύρο της, με την απαστράπτουσα εικόνα της, με την ταχύτητα που τρέχουν τα καρέ και τα μεστά χρώματά της σε σκοτεινά πλάνα, όπως επίσης και με την αυξημένη σε σχέση με πέρυσι φωτεινότητα. Τα περισσότερα nits φωτεινότητας των LCD μπορεί να είναι καλά, μια εξέλιξη του έχει λάβει χώρα μόλις τα τελευταία χρόνια, αφού μέχρι πρόσφατα με 400 nits ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι ανεξάρτητα από το ότι το HDR και πολύ περισσότερο το Dolby Vision είναι αδηφάγα σε nits.

Κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι ότι οι OLED τηλεοράσεις χαρακτηρίζονται από ελαφρά μεταβλητή συμπεριφορά όσο αφορά το φωτισμός τους, ειδικά 'οταν το λευκό, της εικόνας αυξάνει το μηδενικό μαύρο, παύει να είναι άπειρο, η αντίθεση περιορίζεται, ενώ τα χρώματα δεν είναι και τόσο κορεσμένα. Βέβαια, αυτό δεν ενοχληθεί τον απαιτητικό χρήστη, αφού τα γνωρίζει αυτά, πόσο μάλλον τον μέσο χρήστη που… «θαμπώνεται» από την αξεπέραστη ποιότητα εικόνας που προσφέρει μια τηλεόραση OLED. Η επεξεργασία της E7 είναι υψηλού επιπέδου και τάχιστη. Πραγματοποιεί εξαιρετικό έως άριστο upscaling και η απόπλεξη, ενώ η καταστολή θορύβου είναι επιτυχής. Η απόδοση της κίνησης είναι και αυτή κορυφαία, αφού το ελαφρύ jadder που παρουσιάζεται, το βλέπουμε σε όλες τις τηλεοράσεις ανεξαρτήτου τεχνολογίας. Τελικά οι OLED τηλεοράσεις του 2017 είναι ένα μεγάλο άλμα σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Παράλληλα ο σχεδιασμός της τηλεόρασης, η αξία της εικόνας και αυτό που τελικά εισπράττεις από την χρήστη της καταγράφεται στο νου ως μια μοναδική εμπειρία που δε θες να τελειώσει.


ΣΧΟΛΙΟ
Μπορεί οι OLED τηλεοράσεις να μην φθάνουν σε φωτισμό τις LCD, μετρήσαμε περίπου 750 nits, έχουν όμως το μαύρο (0 nits) του σκότους και την άνεση να ανεβάζουν ταχύτητα όσο θέλει η εικόνα. Αν θέλετε OLED από την LG η OLED65E7V της δοκιμής είναι το καλύτερο μοντέλο από όλη τη σειρά της.


Υπέρ
• Στάθμη μαύρου
• Aντίθεση (σκοτεινά πλάνα)
• Εξοπλισμός
• Ήχος

KATA

 Oριζόντια ανάλυση (σε κίνηση)
• Φάσμα χρώματος


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 65 ιντσών UHD
PANEL: 3.840x2.160 pixels, ΟLED
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: webOS 3.5
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE και DVB-T2/S2, PVR με Timeshift
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (4K/60Hz, ARC, MHL), 3xUSB (1x 3.0) , 1x Ψηφιακή Οπτική, 1xEthernet, 1xCI, 1xComposite + Audio, 1x Phones, 2xRF (RF, Sat)
ΗΧΟΣ: 4.2 ch / 60W
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 154 W (A)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1461x904x195 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 23.1 κιλά (με βάση)

Αντιπρόσωπος: LG Hellas
Tηλ.: 21 0480 0564
Tιμή: € 4.499

METΡΗΣΕΙΣ
'Cinema Home' Mode (10% window)
• Στάθμη μαύρου (Cinema/SDR): 0,0 nits
• Στάθμη λευκού (Cinema/SDR): 97 nits
• Στάθμη μαύρου (HDR): 0,0 nits
• Στάθμη λευκού (HDR): 756 nits
• Αντίθεση ANSI (HDR): undefined
• Συντελεστής Gamma: 2.24
• Συντελεστής dE (gray): 6.02
• Θερμοκρασία (100% λευκό): 7.115 βαθμοί Kelvin
• Χρωματικός όγκος: 70%
• Gamut (Rec 709)/ (DCI-P3): 110%/ 96%
• Κατανομή φωτεινότητας: 96%

 

FaLang translation system by Faboba