fbpx
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 17:07

LG 55UH950V LED LCD 4K TV [Review]

Μια ανάσα από τις OLED κυρίες, δοκιμάζουμε την κορυφαία LCD τηλεόραση της LG.

Η κορυφαία σειρά 4K LED LCD τηλεοράσεων της LG, από την κορυφαία οικογένεια Super UHD, δηλώνει υπερπλήρης σε χαρακτηριστικά και παράλληλα πρωτοπορεί αφού προβαίνει σε upscaling της φωτεινότητας, μετατρέποντας συμβατό περιεχόμενο SDR σε HDR. Κορυφαίες οι OLED, αλλά προς το παρόν, όπως πολλάκις έχουμε αναφέρει, την μερίδα του λέοντος κατέχουν οι LED LCD.

Η LG αν και υπέρμαχος των OLED τηλεοράσεων, δίνει την δέουσα προσοχή και στις LED LCD. Έτσι λοιπόν, στην σειρά UH950V, αποποιήθηκε κάθε έννοια φειδούς και εξόπλισε με ότι καλύτερο διέθετε την κορυφαία της σειρά για το 2016. Η σειρά UH950V, παρέχει ανάλυση 4K χρησιμοποιώντας 10μπιτο πάνελ IPS με τεχνολογία Quantum.

Η LG, για τους δικούς της λόγους, δεν αναφέρει ξεκάθαρα τον όρο Quantum dot, αλλά περιορίζεται στο ‘Quantum’ ενσωματώνοντας το κατά κάποιο τρόπο στο ColourPrime Plus. Όλα τα παραπάνω υπόσχονται πλούσια χρωματική παλέτα, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία είναι διευρυμένη 64 φορές. Μια ματιά όμως στο σύστημα οπίσθιου φωτισμού, μειώνει τις οι όποιες προσδοκίες στο ελάχιστο.

Η LG δεν επένδυσε σε διάταξη Direct-LED, αλλά ακολούθησε την πεπατημένη χρησιμοποιώντας σύστημα Edge-LED, δίνοντας όπως αποδεικνύεται μεγαλύτερη προσοχή στο πάχος της τηλεόρασης που είναι θεαματικά λεπτό, παρά στην ποιότητα της εικόνας. Το Ultra Luminance, που αποσκοπεί στην αύξηση της αποδιδόμενης αντίθεσης και το Micro Pixel Control για «θεωρητικό» τοπικό έλεγχο της φωτεινότητας (Local Dimming), αμβλύνουν τις όποιες ενστάσεις. Το θέμα όμως είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία Edge-LED, LCD τηλεόραση, με φωτισμό «πάνω-κάτω» που παρέχει περί τις 20 κάθετες ζώνες ακριβείας. Σε ότι αφορά στην σάρωση της εικόνας, τα 2700 PMI (Picture Mastering Index), αν μη τι άλλο εντυπωσιάζουν ποσοτικά, αλλά η ουσία περιορίζεται στα 100Hz από το πάνελ.

H μηχανή επεξεργασίας είναι η Super Mastering Engine, ενώ το μεγάλο ατού αναφέρεται ως «HDR Effect» από την LG και αφορά στο upscaling της φωτεινότητας βάσει του οποίου η τηλεόραση είναι ικανή να μετατρέψει συμβατό περιεχόμενο SDR σε HDR. Το αποτέλεσμα φυσικά δεν δύναται να συγκριθεί με καθαρόαιμο HDR περιεχόμενο, αλλά στον αντίποδα δίνει ζωή και ρεαλισμό σε SDR περιεχόμενο. Να σημειωθεί, ότι για την ώρα, ανάλογη τεχνική, χρησιμοποιεί μόνο η Philips. 

Η σειρά UH950V παρέχει εικόνα 3D, εννοείται FPR, ενώ το σύστημα ήχου που είναι βελτιστοποιημένο από την Harman Kardon είναι 2.2 καναλιών και ισχύος 40W.

Εξοπλισμός…
Το όφελος από την χρήση διάταξης Edge-LED στον οπίσθιο φωτισμό, είναι η δημιουργία μίας super slim τηλεόρασης, ειδικά στο πάνω τμήμα της. H LG, έχει την δική της καταξιωμένη σχεδιαστική σχολή και για άλλη μία φορά η κορυφαία της σειρά τηλεοράσεων χαρακτηρίζεται από κομψότητα, προσοχή στο φινίρισμα και καλαισθησία.


Η εργονομία είναι τυπική με τις θύρες επικοινωνίας να βρίσκονται στο πίσω-πλαινό μέρος και να πληρούν τις όποιες απαιτήσεις σε πληρότητα, με εξαίρεση τις HDMI που είναι περιορισμένες στις τρεις. Σχετικά με το έξυπνο προφίλ της σειράς UH950V, το webOS τρίτης γενιάς, διανύει την εποχή της ωριμότητας, πλαισιώνεται από τετραπύρηνο επεξεργαστή και ελέγχεται από το magic remote που παραμένει λίαν χρηστικό.


Η πλατφόρμα διαθέτει 631MB μνήμης για το κατέβασμα εφαρμογών, παρέχει πλούσιο περιεχόμενο και εφαρμογές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Netflix, Film Box και Google play Μovies και TV. Δέχεται εξωτερική κάμερα (AN-VC550), προβαίνει σε λήψη σκηνών (screen capture), ενώ επικοινωνεί πλήρως βάσει των WiFi, WiDi, Bluetooth για σύνδεση περιφερειακών και του Miracsat για αντικατοπτρισμό.
O Browser παραμένει ένας από τους ταχύτερους που έχουμε δει, με υψηλό βαθμό στο Html5test, ενώ δυνατός είναι και ο media player.


Η τηλεόραση διαθέτει ψηφιακούς δέκτες DVB-T2/C/S2, με δυνατότητα εγγραφής, ενώ βάσει της λειτουργίας ‘Multiview’ μοιράζοντας την οθόνη στα δύο, προβάλλει ταυτόχρονα εικόνα από τους ψηφιακούς δέκτες και από εξωτερική πηγή.


Οι ρυθμίσεις, σήμα κατατεθέν του δόγματος της LG, είναι υπέρ-πλήρεις ενώ διαθέτουν και επιλογές κατά ISF. Υπάρχει αυτόνομη προ-επιλογή HDR με τρεις επιλογές (Vivid, Standard και Bright), ενώ κατά την μετατροπή SDR σε HDR ο χρήστης δύναται να επιλέξει επίπεδο μεταξύ των (Hgh, Mid και Low).

Επί της οθόνης
Η 55UH950V αποτελεί μία τηλεόραση των… άκρων. Από την μία σου υπόσχεται πλούσιο χρώμα, πλούσια δυναμικά, ευρεία γωνία θέασης, αξιοπρεπή επεξεργασία και πρωτοποριακό upscaling στην φωτεινότητα, που σε ανεβάζουν στα ύψη και από την άλλη η φύση του πάνελ (IPS) σε συνδυασμό με τον οπίσθιο φωτισμό σε προσγειώνουν ανώμαλα, με μία ασθενική στάθμη μαύρου και κατά συνέπεια τυπική πραγματική αντίθεση.


Εάν η LG χρησιμοποιούσε σύστημα Direct-LED, ακόμα και με την IPS φύση του πάνελl που ως γνωστόν χαρακτηρίζεται από καλή γωνία θέασης αλλά μέση στάθμη μαύρου, θα διεκδικούσε με αξιώσεις μία θέση στο πάνθεον των κορυφαίων προτάσεων για το 2016.


Από τις διαθέσιμες προεπιλογές, απαγορεύεται δια ροπάλου η χρήση των Vivid και Sport, οι οποίες αν και δίνουν τα μεγαλύτερα δυναμικά, κοντά στα 400 nits, χάνουν στον έλεγχο και την διαχείριση της φωτεινότητας.
Οι μοναδικές αξιόλογες επιλογές είναι οι Cinema, ISF Bright room και ISF Dark room.

Εδώ αξίζουν τα εύσημα στην LG, αφού η τηλεόραση είναι υποδειγματικά ρυθμισμένη από το εργοστάσιο, στις εν λόγω προ-επιλογές εικόνας. Ο χρήστης στην πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη να προβεί σε καμία περαιτέρω ρύθμιση και η τηλεόραση αποδίδει το 99% των δυνατοτήτων της σε πλήρη ισορροπία.


Χρησιμοποιώντας το HDR Effect, για μετατροπή περιεχομένου SDR σε HDR, αν και όλες οι συνιστώσες διατηρούν τον έλεγχο, η διαχείριση της φωτεινότητας υποφέρει από έντονο clipping. Αυτό, κατά μία άποψη, είναι επόμενο. Το upscaling της φωτεινότητας δεν μπορεί να είναι ‘αναίμακτο΄ διότι και αυτό υπόκειται στους νόμους της ισορροπίας που διέπουν την φυσική βάσει των οποίων δεν μπορείς να κερδίσεις σε κάτι, χωρίς να χάσεις κάπου αλλού.


Σε γενικές γραμμές η 55UH950V διαθέτει πληθωρική φωτεινότητα, αλλά υψηλή στάθμη μαύρου, με αποτέλεσμα παρόλο που σε μετρήσεις on/off να αποδίδει αντίθεση με λόγο 5000:1, σε πραγματικές συνθήκες και μέτρηση ANSI, η αντίθεση περιορίζεται σε λόγο κάτω του 1000:1.

Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε ρεαλιστικά φωτεινά πλάνα, μειωμένη απόδοση λεπτομέρειας στα σκοτεινά και περιορισμένο εύρος δυναμικών.
Σε HDR περιεχόμενο, καταφέρνει να καμουφλάρει τις αδυναμίες της, αλλά είναι εμφανής η αδυναμία απόδοσης έντονων κορυφών. Το χρώμα είναι διευρυμένο και ακριβές. Όχι τόσο όσο απαιτεί το standard REC.2020, αλλά αρκετό για να καλύψει μεγάλο μέρος του DCI-P3.


H επεξεργασία είναι αξιοπρεπής και η μόνη μας (μικρή) ένσταση αφορά στην αποθορυβοποίηση. Σε ικανοποιητικά επίπεδα βρίσκεται και η απόδοση της κίνησης. Η ροή έχει φυσικότητα, τα τεχνουργήματα εμφανίζονται σε ακραίες συνθήκες, το ίδιο και η μείωση της οριζόντιας ανάλυσης, ενώ το judder είναι περιορισμένο στο ελάχιστο.


Ηχητικά, αποτελεί μία από τις πιο αποδεκτές λεπτές τηλεοράσεις. Διαθέτει ικανοποιητικό σώμα και αεράτες μεσαίες και υψηλές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια εξωτερική βοήθεια δεν είναι θεμιτή.


ΔΗΛΑΔΗ
Η 55UH950V αποτελεί μία ολοκληρωμένη τηλεόραση σε εξοπλισμό, δυνατότητες και ποιότητα εικόνας. Το μόνο που απαιτεί από τον υποψήφιο αγοραστή της είναι ένας συμβιβασμός στην στάθμη μαύρου. Πρόκειται για μία παράμετρο που την αδικεί, χωρίς όμως να της στερεί το δικαίωμα να προβάλλετε ως μία άξια προσοχής επιλογή.

  YΠΕΡ


• Δυναμικά
• Μετατροπή SDR to HDR
• Εργοστασιακή ρύθμιση
• Εξοπλισμός
• Γωνία θέασης
• Ήχος
• webOS 3.0

ΚΑΤΑ
• Στάθμη μαύρου
• Οπίσθιος φωτισμός
• Τοπικός έλεγχος της φωτεινότητας

ΣΧΟΛΙΟ
Η 55UH950V αποτελεί ένα ζηλευτό παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι εργοστασιακά ρυθμισμένη μία τηλεόραση. Πρόκειται για ένα μεγάλο προσόν, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να ρυθμίσει σωστά την τηλεόραση του.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 55 ιντσών UHD
ΠΑΝΕΛ: 3.840x2.160 pixels, LED LCD
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: webOS 3.0
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE & DVB-T2/S2 (DVR Ready)
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 3xHDMI (4K/60Hz, ARC, MHL), 3xUSB (1xUSB 3.0), 1x Ψηφιακή Οπτική, 1x Έξοδο ακουστικών, 1xEthernet, 1xComponent, 1xComposite+audio, 1xCI, 2xRF (RF, Sat)
ΗΧΟΣ: 2x10W
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 210W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1232,2x771,5x239,1 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 18,3 κιλά (με βάση)


Αντιπρόσωπος: LG Electronics
Tιμή: 2.299€

HXOS METΡΗΣΕΙΣ
'ISF Dark room' Mode (10% window)
• Στάθμη μαύρου: (on/off) 0.052 nits
• Στάθμη λευκού: (on/off) 232 nits
• Λόγος αντίθεσης (on/off): 4.456:1
• Λόγος αντίθεσης (ΑNSI): 461:1
• Συντελεστής Gamma: 2.26
• Συντελεστής dE (gray): 2.4
• Συντελεστής dE (colour): 2.4
• Θερμοκρασία (100% λευκό): 6.462 βαθμοί Kelvin
• Gamut: 100% (Rec 709) /
• Κατανομή φωτεινότητας: 83%

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΝΟΣ ΜΠΑΧΛΙΤΖΑΝΑΚΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Panasonic TX-50CX800E LG 38UC99-W OΘΟΝΗ [Review] »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...