fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 11:10

Tsakiridis Devices Dionysos Κόντρα στην κόντρα

Ένα ελληνικής σχεδίασης σύστημα για όσους θέλουν να ελέγχουν την ποιότητα δύο ζευγών ηχείων, δύο πηγών… ή δύο ζευγών καλωδίων.

Το να είναι κανείς κατασκευαστής έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Μπορεί απλά και γρήγορα να υλοποιήσει μια ιδέα, μια ανάγκη ή ακόμη και μια «φαντασία».

Όταν κατασκευάζεις προϊόντα ήχου, δεν έχεις μόνο πλήθος ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και τεχνικές στα χέρια σου, έχεις και την ικανότητα να κάνεις πράξη κάτι… που σε απασχολεί. Και μάλιστα με υψηλό συντελεστή ευκολίας.

Η δική μας Tsakiridis Devices εκτός από το περίφημο Λυχνιόμετρο, έχει κατά καιρούς ασχοληθεί και με άλλες ιδέες πέρα από τους διάσημους ενισχυτές της. Για παράδειγμα το project Dionysοs, που πια έγινε εμπορική συσκευή και το παρουσιάζουμε εδώ. Όταν η εταιρία το παρουσίασε στην έκθεση του Μονάχου, πρώτοι έτρεξαν να το παραγγείλουν άλλοι κατασκευαστές με πιο απαιτητικό τον Alan Shaw της Harberth που ανέβασε φωτογραφία του στο twitter. Ο Alan Shaw θα χρησιμοποιήσει το Dionysos στις παρουσιάσεις και στο σχεδιασμό των ηχείων της Harberth.


Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον ήχο, πόσο μάλλον εμείς οι reviewers, κάνουμε τη χαρά μιας δοκιμής πραγματικό εφιάλτη. Έχουμε, για παράδειγμα, να δοκιμάσουμε ένα μοντέλο ηχείων. Αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να το συγκρίνουμε με το αναφοράς μας ώστε να βγάλουμε ορθά συμπεράσματα.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Θα πρέπει να συνδέουμε και να αποσυνδέσουμε τα ηχεία από τον ενισχυτή, να κρατάμε σταθερές τις στάθμες, να εντοπίζουμε κάθε φορά ξανά το sweet spot και γενικά να χάνουμε πολύτιμες ώρες ακρόασης και συγκέντρωσης. Το ίδιο ισχύει για τις πηγές, τους προενισχυτές αλλά και για τα καλώδια.

Το καλύτερο, βέβαια, θα ήταν μια αυτόματη διαδικασία. Χωρίς την παραμικρή μας ενόχληση να ακούμε το ένα ζεύγος ηχείων και σε κλάσματα δευτερολέπτου το άλλο. Να αλλάζουμε πηγές τόσο γρήγορα όσο κρατάει το να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας και όλα αυτά χωρίς να μετακινούμαστε από τη θέση μας.

Αυτή την υπηρεσία έρχεται να μας προσφέρει ο Dionysοs, η τελευταία δημιουργία της Tsakiridis Devices. Είναι ένα πραγματικό εργαλείο που θα το ευχαριστηθείτε οπωσδήποτε, εμείς πάντως το χαρήκαμε δεόντως. Ο ρόλος του δεν είναι μόνο… ως δεξί χέρι για reviewers, αλλά φθάνει ακόμη και στην απλή καθημερινή χρήση στο σπίτι.

Όσοι δηλαδή έχουν δύο ζευγάρια εμπρόσθιων ηχείων, ένα για home cinema και ένα για μουσική, με το Dionysos μπορούν να επιλέγουν το επιθυμητό κάθε φορά. Όσοι έχουν δύο ζεύγη καλωδίων, ένα για κάθε μέρα και ένα για σοβαρές ακροάσεις, μπορούν να κάνουν το ίδιο. Όλα με τη βοήθεια του τηλεχειριστηρίου που θα βρείτε στην συσκευασία.


ΘΕΟΣ…
Ο Dionysos μπαίνει στην πρίζα, δεν είναι δηλαδή μια εντελώς παθητική συσκευή. Μπαίνει στην πρίζα όχι για να «πειράξει» τον ήχο, αλλά για να αποκτήσει τη δυνατότητα του ελέγχου. Στο πίσω μέρος του έχει δύο ειδών εισόδους. Μια για υψηλής στάθμης σήματα, δηλαδή για ηχεία και μια για χαμηλής όπως για πηγές, προενισχυτές ή καλώδια.

Υπάρχουν μπόρνες για τα ηχεία μας αλλά και RCA για τα interconnect. O μπελάς είναι στην αρχή, όπου θα πρέπει να γίνουν όλες οι συνδέσεις.

Μια διαδικασία που απαιτεί τον χρόνο της. Αλλά μια φορά το κάνεις αυτό, η απόλαυση έρχεται μετά από τον καναπέ. Στην πρόσοψη υπάρχουν μεγάλα πράσινα LED που δείχνουν ποια είσοδος είναι ενεργή, ενώ ένας μηχανικός μεταγωγέας μας βοηθάει να επιλέξουμε υψηλή (ηχεία) ή χαμηλού ρεύματος λειτουργία.

Η κατασκευή της συσκευής είναι εξαιρετική, με στιβαρό σασί και πρόσοψη από χονδρό αλουμίνιο. Ξεχωρίζει το παθητικό ρυθμιστικό έντασης για τα χαμηλής στάθμης σήματα που υλοποιείται από μοτοριζέ μπλε Apls. Αυτό στην ουσία έχει δύο θέσεις, μας βοηθάει να φέρουμε τις στάθμες στο ίδιο επίπεδο -και τις θυμάται- ώστε οι συγκρίσεις μας να είναι πετυχημένες.

Για το λόγο αυτό ο Dionysos έχει προγραμματισμένο επεξεργαστή με μνήμη, κάτι φυσικά που δεν παρεμβάλετε στην διαδρομή του σήματος παρά μόνο στοn έλεγχο του μοτέρ στο Alps. Εσωτερικά υπάρχει πλακέτα διπλής όψης με μεγάλα πάχη γραμμής, ειδικά στο τμήμα των ηχείων και τέσσερα ρελέ για τις διαμεταγωγές των εισόδων υψηλής και δύο για της χαμηλής στάθμης. Η καλωδίωση γίνεται με υψηλής ποιότητας αγωγούς, ιδίου μήκους για κάθε κανάλι.

Για τα χαμηλής στάθμης σήματα έχουμε θωρακισμένο καλώδιο επίσης υψηλής ποιότητας. Η συσκευή είναι εντελώς «ανοιχτή» σε σημείο που ο μελλοντικός χρήστης να μπορεί να επέμβει εσωτερικά για βελτιώσεις π.χ. στα καλώδια ή στην ασφάλεια. Δοκιμάσαμε το Dionysos με δύο ζεύγη ακριβών ηχείων και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η αποστολή της σύγκρισης των δυο ηχείων έγινε μέσα σε λίγα λεπτά, έχοντας συγκεντρωμένο το νου μας στην ακρόαση, παρά στο σήκω-κάτσε.

Η τιμή του Dionysos είναι λιγότερο από ένα ζευγάρι καλά καλώδια και πιστεύουμε ότι αξίζει να τον έχουμε στο οπλοστάσιο του εργαστηρίου του περιοδικού τόσο ως βοήθεια για τα συγκριτικά μας τεστ (που έρχονται) όσο και για άλλες μελέτες που κάνουμε στο στούντιο. Συγχαρητήρια στην Tsakiridis και στο ηχο-δαιμόνιο των Κώστα και Οδυσσέα.


YΠΕΡ
Εργαλείο για συγκρίσεις
Τηλεχειριστήριο
Εξαιρετικής ποιότητας
Ελληνικός


ΚΑΤΑ
Στην αρχή απαιτεί διπλή συνδεσμολογία

dionisos.jpg

ΣΧΟΛΙΟ
Μια ελληνική ιδέα έγινε πράξη, ένα υπέροχο προϊόν για όσους θέλουν μόνοι τους να γνωρίζουν (και να το αποδεικνύουν) ανάμεσα σε δύο ηχεία ή δύο CD player ποιο παίζει καλύτερα;


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
EIΔΟΣ: Παθητικός προενισχυτής, συγκριτής
EIΣΟΔΟΙ: 1xΖεύγος υψηλής στάθμης από τον ενισχυτή, 1xZεύγος χαμηλού σήματος
ΕΞΟΔΟΙ: 2xZεύγοι ηχείων, 2xΖεύγη interconnect
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 285x80x220 χλστ.
BAΡΟΣ: 3 κιλά


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Tsakiridis Devices, τηλ.: 210 8253132
ΤΙΜΗ: 500 ευρώ

FaLang translation system by Faboba