Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 16:48

Μικρό ηχείο, μεγάλο μπάσο 200x

Δεν έχουμε πολλές καινοτομίες στο χώρο του ήχου τα τελευταία χρόνια.

Όμως υπάρχουν επιστήμονες ανά τον κόσμο που ψάχνουν και αναζητούν νέες λύσεις και τεχνολογίες. Για παράδειγμα: Πως μπορούμε να λάβουμε μεγάλο ήχο από μικρού μεγέθους μεγάφωνα ή ηχεία; Όσο δηλαδή επιτρέπει η φυσική.

Σ΄ αυτό το ερώτημα απάντησαν φοιτητές από το University of Science and Technology (KAUST) της Σαουδικής Αραβίας. Δημιούργησαν ένα μικρό μεγάφωνο, που μοιάζει με λαβύρινθος και χρησιμοποιώντας μαθηματικά και παθητικούς μικρούς σε διαστάσεις «ανηχοικούς θαλάμους» με κοιλότητες και αντηχεία, κατάφεραν να πάρουν πολύ δυνατές χαμηλές συχνότητες από ένα μικρό μεγάφωνο. Έφτιαξαν ένα 3,9 ιντσών πλαστικό μεγάφωνο που μπορεί να ενισχύσει τον ήχο έως και 200 φορές και μάλιστα με «ζεστό» μπάσο όπως λένε οι σχεδιαστές του.

Αυτή η σχεδίαση χρησιμοποιεί δέκα οδηγούς (λαβύρινθους) που εκπέμπουν ήχο από το κέντρο προς την περιφέρεια, ο οποίος δεν είναι μόνο πιο δυνατός και με μπάσο, αλλά εξαπλώνεται παντού χωρίς να υπάρχει σημειακή πηγή. Η σχεδίαση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Bluetooth ηχεία, τηλεοράσεις, smartphone και άλλου.


Μπορείτε να διαβάσετε τη δημοσίευση εδώ http://asa.scitation.org/doi/abs/10.1121/1.4990010

 

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

 

 

MEMBERS OF...

 • CEDIA MEMBER

  member_logo2.png

  Πρόσθετες Πληροφορίες

   Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home2/ixos/public_html/modules/mod_k2_content/tmpl/Default/default.php on line 88
  Συντάχθηκε στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 00:00 σε MEMBERS OF
  Ετικέτες: CEDIA
 • EISA MEMBER
  Συντάχθηκε στις Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 00:00 σε MEMBERS OF
  Ετικέτες: EISA EISA Awards